Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ny avhandling:

Solvärme kan täcka halva värmebehovet

Publicerat lördag 6 juni 2009 kl 08.45
Magdalena Lundh. Foto: Uppsala universitet.

Solvärme skulle kunna svara för hälften av uppvärmningsbehovet i våra bostäder. Men om solvärmen ska slå igenom, krävs bättre anpassning till konsumenterna och bättre lagringsmöjligheter. Det sägs i en doktorsavhandling som har lagts fram vid Uppsala universitet.

– När du väl har installerat ditt solvärmesystem så går det ju i princip gratis. Det behöver lite el till pumpen, men annars är det gratis energi i kanske 30-40 år, säger Magdalena Lundh, forskare vid Institutionen för Teknikvetenskaper, som har analyserat förutsättningarna för att soluppvärmning.

I dag är det bara omkring två procent av hushållen som har solvärme. Det handlar om två system, antingen solfångare som bara ger tappvarmvatten eller ett mer avancerat system där varmvattnet också svarar för husuppvärmningen.

Priset för denna energi hamnar på mellan 50 öre och en krona kilowattimmen och då kan det ju mäta sig med elpriset, påpekar Magdalena Lundh.

En installation för tappvarmvatten kan för ett småhus kosta kring 20 000 kronor medan varmvatten för husuppvärmning kan kosta 60 000 kr. Nu finns det också ett statligt stöd här för att installera solvärme på 7 500 kronor.

Det som man tekniskt bör förbättra är lagringsmöjligheterna. Bättre varmvattentankar i småhus och berglager för flerbostadshus. Med bättre lagringssystem, skulle solvärmesystemet kunna täcka uppåt 80 procent av bostadens totala värmebehov, säger Magdalena Lundh.

– Det är viktigt att vi får system som tillför en stor andel solvärme för då blir man ju mer motiverad att betala för de här systemen. Därför är lagringen väldigt viktig, säger hon.

Men för att solvärmesystemet ska slå igenom ordentligt är det viktigast att nu fokusera på konsumenterna och inte bara på tekniken, säger Magdalena Lundh.

– Att det inte bara ska vara lådor på taket utan att man har snygga integrerade lösningar i takkonstruktionen, att man designar pannorna på ett sätt som attraherar mig som konsument och att de är enkla att sköta och att man inte behöver veta allting om tekniken bakom, säger Magdalena Lundh.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".