Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trä och betong slåss om husmarknad

Publicerat söndag 21 juni 2009 kl 11.07
Betong på bygge. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Snart ska vartannat flerbostadshus i landet byggas i trä. Det är målsättningen för den offensiva träbranschen, som säger att trä både är billigare och klimatsmartare än betong. Men nu slår betongindustrin tillbaka. På lång sikt är betong oslagbart, säger Betongvaruindustrins ordförande, Hans Davidsson.

– Man måste titta på ett bostadshus på 75-100 år. Den belastning man gör med materialtillverkningen är kanske 15 procent. Det är ju under hela byggnadens livslängd som 85 procent av miljöbelastningen sker, säger Hans Davidsson.

Betongvaruindustrin har retat upp sig på argumenteringen från träbranschen och Sveriges träbyggnadskansli att trä är klimatsmart medan cementtillverkningen i världen ger 5 procent av de globala koldioxidutsläppen.

Betongen har sina egna miljöfördelar som byggmaterial, anser industrin. Betong är suveränt mot fukt, ljud och det håller tätt. Den moderna betongtillverkningen i Sverige, som sker vid ett 40-tal företag från Piteå till Skåne, bygger på prefab och det råder uppsving i branschen nu, säger Hans Davidsson.

– Idag är det så att det råder betongfeber. Vi ser ju det på de här unga, nya arkitekterna som kommer hur de verkligen attraheras av ett material.

Liksom byggindustrin i övrigt, har betongvaruindustrin lågkonjunktur just nu. Av de 2 500 anställda är var fjärde berörd av varsel eller uppsägning. Men konkurrensen från träsektorn klarar vi, säger Hans Davidsson. Men det ska vara konkurrens på lika villkor. Det var direkt felaktigt att staten aktivt gick in och stödde trähusbyggandet åren 2005-2008 i den så kallade nationella träbyggnadsstrategin, anser Hans Davidsson.

– Det är marknaden som ska avgöra vilket material som är bäst vid varje situation och jag vill höja ett varnande finger för att man liksom älskar ihjäl ett materialslag.

Lars-Erik Backman
lars-erik.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".