Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Okunskap om EU-val överraskar inte

Publicerat lördag 6 juni 2009 kl 13.01

Att så många som var fjärde väljare inte vet när det är val till Europaparlamentet överraskar inte Jan Teorell, docent i statsvetenskap vid universitetet i Lund som bland annat forskat i valdeltagande.

– Det finns flera skäl, dels så står inte står inte någonting lika konkret på spel för väljarna som när man väljer partier till riksdagen som sedan påverkar regeringsbildningen i Sverige. Det finns inte riktigt lika uppenbar konsekvens av vilka partier som blir valda till Europaparlamentet. Sedan är ju allmänt sätt så att EU och EU-frågor är mer avlägset, man vet mindre hur det fungerar, man känner mindre att det berör en själv personligen. Och allt det här tillsammans gör att Europafrågor och Europaparlamentsvalet känns mer avlägsna och mindre viktiga för den enskilde individen.

JanTeorell som påpekar att många tidigare undersökningar visar att människors ställning i samhället också påverkar deras politiska engagemang.

Enligt den mätning som Dagens Nyheter och Fokus låtit Synnovate göra är det främst bland lågutbildade och ungdomar som intresset för Europaparlamentsvalet är lägst och det här överraskar inte heller Jan Teorell.

– Utbildning är egentligen inget speciellt för Europaparlamentsvalet, därför att det gäller även riksdagsvalet. Med ålder är det snarlikt. Det har att göra med att de unga inte känner att det är en plikt på samma sätt som äldre att engagera sig och att informera sig.

Hur stor är då sannolikheten att de som inte vet när det är val till Europaparlamentet att de verkligen går och röstar?

– Ja, den kan inte vara särskilt stor. Det kan vara tillfälligheter som får dem att få denna information på valdagen. Samtidigt är det ju så att även bland dem som vet att det är val så är det många som inte går och röstar. Det här avspeglar ju det faktum att vi har ett extremt lågt valdeltagande i Europaparlamentsvalen, säger Jan Teorell.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".