Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya typer av miljögifter i modersmjölk

Publicerat söndag 7 juni 2009 kl 17.03

Halterna av PCB som spädbarn får i sig med bröstmjölken när de ammas, har sjunkit kraftigt visar en svensk studie. Men istället ökar förekomsten av nya, farliga gifter, som bromerade flamskyddsmedel.

– Bromerade flamskydd har en rad olika negativa faktorer. Det farligaste är väl egentligen att de går rakt in i de kemiska processerna i kroppen. De är hormonrubbande bland annat. Vi vet till exempel att de påverkar fertilitet hos en del djur, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden.

Studien har gjorts av Karolinska institutet och Livsmedelsverket och omfattar 335 kvinnor. Den  publiceras i tidskriften Environmental Research och visar också att halter av gamla miljögifter som PCB och dioxiner minskat i modersmjölken, och det uppges bero bland annat på att man gått ifrån blekning av papper med klorgas inom pappersmasseindustrin.

Men nya miljögifter som högbromerade flamskyddsmedel som i vår närmaste omgivning finns i exempelvis möbler, kläder och elektronik exponeras vi direkt för.

Flamskyddsmedel hamnar också i naturen genom utsläpp och därmed i maten. Bland annat fet fisk från Östersjön har höga halter och via modersmjölken får små barn betydande mängder i sig.

– Vi känner inte av några akuta effekter. Det är inte så att vi blir sjuka mer eller mindre direkt. Det som vi inte vet däremot, är vad den här långtidsexponeringen kan innebära för faror, om kanske 10, 20, 30, 40 år, säger Ingemar Pongrants, forskare vid Karolinska institutet varnar för de framtida konsekvenserna.

EU har nu tagit fram en ny kemikalielagstiftning som heter Reach och har startat en ny myndighet på Europa nivå. Den kommer att städa ut många farliga kemikalier men långt ifrån alla, säger Lasse Gustavsson på Världsnaturfonden.

--  Vi får nya kemiska substanser på marknaden varje år. Lagstiftningsarbetet hänger inte med och tyvärr inte kunskapen heller, säger Lasse Gustavsson på Världsnaturfonden.

Karolinska Institutets och Livsmedelverkets studie uppmanar flickor och kvinnor i fertil ålder att exempelvis inte äta fet fisk från Östersjön. Det går också att begränsa exponeringen av högbromerat flamskyddsmedel något, när vi exempelvis köper möbler, kläder och elektronik.

--  Väljer du miljömärkta produkter utsätts du för mindre exponering av kemikalier än om du väljer icke miljömärkta produkter men helt befriad blir du tyvärr inte, säger Lasse Gustavsson på Världsnaturfonden.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".