Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler röstade efter bättre valrörelse

Publicerat måndag 8 juni 2009 kl 11.10
Clara Jansson röstar för första gången i Alviksskolan i Bromma. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Valdeltagandet gick upp med 6,7 procentenheter i det svenska Europaparlamentsvalet. Och det är svenskt rekord för EU-val, konstaterar valforskaren Henrik Oskarsson. Han tror att en bättre valrörelse är orsaken till ökningen.

– Det här var en mobiliseringsseger för de politiska partierna. Alla partier, utom Vänsterpartiet, lyckades få fler att rösta på dem i det här valet än vid förra Europaparlamentsvalet, säger Henrik Oskarsson.

Valdeltagandet i Europa verkar ha sjunkit ytterligare, när Sverige vänder och går uppåt igen. Vad tror du att det beror på?

– Jag tror det beror på att vi i Sverige haft en mycket bättre valrörelse den här gången än tidigare.

Partierna har satsat mer pengar, medierna har ökat sin bevakning och själva valadministrationen är bättre. Det är tre viktiga skäl till det ökande valdeltagandet, enligt Henrik Oskarsson, som också konstaterar att den generellt sett mer positiva inställningen till EU i Sverige, säkert också har haft betydelse.

Det brukar vara ett par länder i Europa som går emot den nedåtgående trenden, och som alltså har ett bättre valdeltagande än de andra. Den här gången var Sverige ett av de länderna.

Enligt Henrik Oskarsson är det de etablerade partierna som fått flest väljare, som brukar stanna hemma, att i stället gå iväg och rösta. Men Piratpartiet har påverkat indirekt.

– Bara det att Piratpartiet så tydligt har gått in och utmanat de andra partierna har säkert haft en mobiliserande effekt i sig själv, säger Henrik Oskarsson.

Det preliminära resultatet när det gäller valdeltagandet är 43,8 procent. Hur starkt är det mandat som politikerna åker i väg med?

– Nu jämför vi ju med våra dåliga Europaparlamentsval, som vi har haft tidigare. Det är klart att tittar man på siffran, 43,8 så är det ju inte så mycket att glädjas åt absolut sett, men relativt sett så är det ju ett trendbrott och ett rekord faktiskt. Vi har inte haft ett högre valdeltagande i ett svenskt Europaparlamentsval.

– Men det är klart att när inte ens hälften röster så får det ju konsekvenser för den politiska jämlikheten och folkviljans förverkligande. De 18 personer som tar plats i Bryssel nu, är inte de 18 personer som hade tagit plats i Bryssel om alla hade använt sin makt som man har i valsedeln, säger Henrik Oskarsson, valforskare i Göteborg.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".