Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Effektiva läkemedel för dyra för vården

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 03.00

Nya läkemedel har de senaste åren gett nytt hopp till patienter som har neurologiska sjukdomar som MS och Parkinsons, men läkemedlen är dyra. Så pass dyra att vissa nu stoppas på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Just nu är det i alla fall ett stopp, vilket är en första varningssignal att det här systemet kanske inte kommer att hålla, säger Björn Holmberg, chef på Sahlgrenskas motorikcentrum som behandlar Parkinsonspatienter.

Vad innebär det här för patienterna, att det är ett stopp?

– Det innebär att det är några patienter som får vänta på närmare besked. Än så länge är det ingen som har farit illa, men om det fortsätter kan det bli så.

I takt med att vi lär oss allt mer om hur hjärnan fungerar kommer det också nya läkemedel som ger hopp för personer som har neurologiska sjukdomar. Bara under den här våren har det införts 17 nya läkemedel.

Bakom läkemedlen döljer sig dock åratals forskning och stora utgifter, pengar som läkemedelsföretagen nu vill hämta hem.

Läkemedlet Duodopa ges till vissa Parkinsonspatienter och kostar 1000 kronor per patient och dag. En dyr behandling, som enligt Björn Holmberg ger effekt.

– I enstaka fall händer det att man till och med kan få en patient att vara kvar i arbete, men i många fall handlar det om att kunna bo kvar hemma, att inte behöva åka in och ut på sjukhus.

De dyra behandlingarna spräcker dock sjukhusens läkemedelsbudgetar. I Västra Götalandsregionen borde hemsjukhusen vara med och betala Sahlgrenskas läkemedelskostnader, anser Björn Holmberg.

De neurologiskt handikappades riksförbund, NHR, efterlyser en utjämningsfond där rika landsting delar med sig till fattiga.

Björn Holmberg tycker att del är fel att enbart titta på läkemedelskostnaderna, eftersom friskare patienter också belastar samhället mindre.

– Vår upplevelse är att man sparar in på många andra åtgärder inom sjukvården och inom kommunen också.

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".