Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny utredning om konkurslagstiftning

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 05.00

Det ska gå snabbare att rekonstruera ett företag med problem. Dessutom ska nya ackordsprocesser kunna rädda framför allt mindre företag. Det här är ett par av förslagen i en kommande utredning om ny lagstiftning kring företagsrekonstruktioner och konkurser.

Jan Ertsborn är utredare, och han hoppas att den nya lagen ska hjälpa fler problemföretag att överleva utan att de ens behöver vända sig till en domstol.

– Offentligheten i sig när man ger in en ansökan till domstol är ju väldigt negativ, och vi brukar något skämtsamt säga att om man inte är på obestånd när man går till domstol så blir man det i och med offentligheten. Under alla förhållanden är det så att man förvärrar sin ekonomiska situation när man går in i ett domstolsförfarande, säger Jan Ertsborn.

Omkring 70 procent av företagsrekonstruktionerna i Sverige misslyckas, och regeringen anser att den nuvarande lagstiftningen fungerar så dåligt att man har gett Jan Ertsborn fram till november på sig att utreda hur svenska problemföretag ska få bättre hjälp att överleva en rekonstruktion.

Ett förslag kommer att bli att kraftigt förkorta tiden som en rekonstruktion får hålla på, från ett år till två eller tre månader.

– Därför att de allra flesta företag som kommer in i ett rekonstruktionsförfarande tappar försäljningen, tappar produktionen. Ju längre tid desto mer tappar man. En kort rekonstruktionsperiod är det klart bästa för att man ska kunna ta tillvara det livskraftiga i företagen, säger Jan Ertsborn.

Jan Ertsborn kommer att föreslå en ny lag som styr både företagsrekonstruktioner och konkurser.

I lagen vill utredaren också återskapa möjligheten att inför domstol begära ett ackord, alltså att ett problemföretag ska få en del av sina skulder avskrivna genom en uppgörelse med fordringsägarna. Enligt Jan Ertsborn ska det enkla ackordsförfarandet främst vara till för det lilla företaget med problem.

Tanken är att inför hotet om en offentlig ackordsprocess i domstol, med allt negativt det kan innebära, ska problemföretag, deras banker och andra fordringsägare mer eller mindre känna sig tvingade att tidigt ta tag i problemet och göra underhandsuppgörelser som kan få företaget att överleva utan process i domstol.

– Den typen av uppgörelse är ju för samhället och alla berörda den absolut bästa uppgörelsen, säger Jan Ertsborn.

Förslaget om återinfört ackordsförfarande applåderas av advokat Rolf Åbjörnsson, med lång erfarenhet av företagsrekonstruktioner. Åbjörnsson efterlyser dock skärpta krav på de personer som ska leda komplicerade företagsrekonstruktioner, exempelvis sådana som finns i Storbritannien.

– Man måste ha både juridiken och ekonomin, men också organisationsfrågor. I botten ska det ligga en särskild auktorisation och den har vi inte i Sverige utan det är lite hipp som happ vem som får hålla på med det här, säger Rolf Åbjörnsson.

Jan Ertsborn säger till Ekot att han har hört den här typen av krav, och att det kan bli aktuellt i framtiden. Däremot kommer hans utredning inte att hinna ta ställning till den här formen av auktorisation av en ny yrkesgrupp.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".