Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arbetsförmedlingen

"Det är fortsatt allvarligt läge"

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 10.06
1 av 2
Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Foto: Scanpix/Arbetsförmedlingen.
2 av 2

Uppdaterad: 12:18
Arbetsförmedlingen räknar i sin nya prognos med att antalet arbetslösa nästa år stiger till 539 000 personer. Det motsvarar 11,3 procent av arbetskraften.

Det betyder att antalet arbetslösa under 2009 och 2010 väntas öka med totalt 245 000 personer. Sysselsättningen väntas under samma period minska med 260 000 personer.

– Det är fortsatt allvarligt läge, en hög volym arbetslösa. Vi ser en kraftig nedgång under hösten 2009. Lite bättre ser det ut hösten 2010 och 2011 ser vi en möjlig vändning, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

Värst väntas den ökade arbetslösheten slå mot ungdomar och utomeuropeiskt födda. Det beror dels på att många i de här grupperna kommer ut på arbetsmarknaden för första gången och dels på att det under de närmsta åren kommer att bli en stor ökning i befolkning i de här grupperna.

– De ungdomar som drabbas allra värst är de ungdomar som inte har en bra utbildningsbakgrund. Man kanske har misslyckats i gymnasieskolan. Likaså drabbas utlandsfödda, de är också på väg in på arbetsmarknaden, precis som ungdomarna. Då blir det mycket svårare att hitta ett jobb, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Han förutspår en ungdomsarbetslöshet på 35 procent 2010.

– När det gäller ungdomar måste man också lyfta fram att väldigt många kommer att gå i pension från 2010 och framåt. Det kommer att finnas ett väldigt stort behov av arbetskraft. Efter det här är det snarare brist på arbetskraft vi kommer att tala om, säger Tord Strannefors.

Även åldersgruppen 55-64 år och funktionshindrade väntas drabbas hårt. En gemensam nämnare för dem som blir arbetslösa är ofta kort skolutbildning, skriver Arbetsförmedlingen i sin prognos.

Männen drabbas hårdare än kvinnorna, vilket beror på att det främst är mansdominerade sektorer som skär ner på personal.

Sysselsättningen minskar över hela landet men värst drabbas industritunga län som Västra Götaland, Kronoberg och Blekinge. Norrlandslänen bedöms inte drabbas lika hårt med undantag av Västerbotten. 130 000 undustrijobb spås försvinna under 2009 och 2010.

Anders Rune är chefsekonom på branschorgansiationen Teknikföretagen, som företräder ungefär hälften av industriföretagen.

– Dessvärre stämmer det med den bedömning vi gör för vår del av industrin. Vi räknar med en nedgång på över 40 000 personer i år och ytterligare drygt 20 000 nästa år. Det är dessvärre väl i linje med Arbetsförmedlingen nu gör, säger Anders Rune.

Stockholm som har en mer tjänsteinriktade arbetsmarknad drabbas mindre. Skåne väntas också klara sig bättre än övriga delar av Sverige. Sysselsättningen i den offentliga tjänstesektorn minskar med 10 000 personer år 2009 och med ytterligare 15 000 personer år 2010.

Arbetsförmedlingens prognos bygger bland annat på intervjuer med närmare 13 000 arbetsgivare.

Enligt bemanningsföretaget Manpowers arbetsmarknadsbarometer som presenterades i dag verkar läget på arbetsmarknaden bli något bättre på delar av arbetsmarknaden under tredje kvartalet 2009.

Ljusast ser det ut för branscherna el-, värme och vattenförsörjning samt restaurangbranschen. Undersökningen bygger på intervjuer med 751 arbetsgivare.

Samtidigt sjönk antalet platsannonser för tredje månaden i rad enligt statistik från Monster Employment Index som undersöker antalet platsannonser på nätet.

Värst drabbade var branscher som forskning och utveckling, it och marknadsföring samt pr och media.

Under de senaste 12 månaderna har antalet jobbannonser på nätet sjunkit med 42 procent. Flest utannonserade arbetstillfällen fanns i maj inom den offentliga sektorn. 

Västsverige och norra Sverige sticker ut som de områden där platsannonserna ökar.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".