Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Volvovarsel dras tillbaka

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 15.41
Jobben räddas. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Enligt IF Metall har över 10 000 jobb räddats, som en följd av det krisavtal för industrin som fack och arbetsgivare undertecknade i början av mars. Senast i dag presenterades ett avtal där runt 1 200 anställda vid Volvo Lastvagnar i Göteborg får sänkt lön och arbetstid, mot att företagsledningen drar tillbaka varslet mot 335 anställda.

– Den nedgången som vi upplever nu i lastbilsmarknaden är den kraftigaste nedgången i Volvo Lastvagnars historia. Det här arbetstidsavtalet som vi har, det är ett steg åt rätt håll. Det som är bra för företaget och de anställda är att vi kan bibehålla de anställda i företaget, och den dagen det vänder uppåt, så ska vi också kunna vara med och konkurrera i svensk industri, säger Staffan Jufors.

För IF Metalls medlemmar på Volvo Lastvagnar betyder avtalet bland annat att de kan få minskad arbetstid med uppemot tio procent, utöver de två stoppdagar per månad som redan finns på lastbilsfabriken i Göteborg.

Bruttolönen minskar med max fyra procent. De anställda blir i praktiken av med årets tänkta lönelyft, och de kommer få minskade pensionsinbetalningar av arbetsgivaren.

Å andra sidan drar Volvo Lastvagnar tillbaka varslet mot 335 anställda, och lovar dessutom att inte lägga några nya varsel förrän tidigast i april nästa år.

När det gäller de 320 varslade på Volvo Lastvagnar i Umeå uppger presschefen Jenny Björsne för Ekot att företagsledningen hoppas på en lösning liknande den som på fabriken i Göteborg. IF Metall i Umeå vill dock inte kommentera de pågående förhandlingarna.

Avtalet på Volvo Lastvagnar i Göteborg är en lokal anpassning till det centrala krisavtal som IF Metall och arbetsgivare inom industrin kom överens om för tre månader sedan.

Hur många jobb bedömer ni på IF Metall har räddats i och med det här krisavtalet?

– Vi räknar med att drygt 10 000 jobb har räddats på grund av det här, drygt 300 avtal är träffade runt på våra avdelningar i Sverige, säger Christer Persson, chef för förhandlingsenheten på IF Metall.

Hur tycker du resultatet har blivit av avtalet?

– Det är framgångsrikt på så sätt att över 10 000 arbetstillfällen har räddats, sedan är det ju för individen alltid kännbart med en inkomstsänkning. Men klarar vi av det här, att övervintra och vi klarar av att behålla en industri i slutänden, så kommer alla att tjäna på det i förlängningen, säger Christer Persson på IF Metall.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se

Varsel på Volvo Lastvagnar

Det har lagts fyra stora varsel inom Volvo Lastvagnar i Sverige sedan i höstas, för totalt 2 995 anställda.

September 2008: 610 i Tuve i Göteborg och 370 i Umeå
Oktober 2008: 250 i Tuve och 150 i Umeå
Januari 2009: 350 i Tuve och 610 i Umeå
April 2009: 335 i Tuve och 320 i Umeå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".