Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stigande arbetslöshet slår mot ungdomar

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 16.07
Arbetsmarknadsminister Littorin anser att det är en bra tid för unga att studera. Foto: Scanpix.

Ungdomsarbetslösheten kommer att stiga kraftigt de närmaste åren. Arbetsförmedlingens prognos visar att var fler än var tredje arbetssökande mellan 18 och 24 kommer att vara arbetslös 2010.

Jenny-Lie Östborg tog studenten i fredags och ska nu söka jobb.

– Det är blandade känslor. Det är skönt att skolan är över men samtidigt är man orolig för att man inte ska få jobb. De drar ner på anställningar så det finns mindre jobb att söka, säger Jenny-Lie Östberg.

En ungdomsarbetslöshet på 35 procent kan bli verklighet nästa år, enligt Arbetsförmedlingens prognos. Då är heltidsstudenter som aktivt söker jobb medräknade. 

Även om man räknar bort dem kan siffran jämföras med när ungdomsarbetslösheten var som högst i början av 1990-talet, enligt Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors.

Prognosen säger också att pensionsavgångar kommer att leda till brist på arbetskraft 2015. En möjlighet som riskerar att gå förlorad på grund av att många ungdomar i dag inte klarar av skolan.

Nästan en fjärdedel av eleverna lämnar i dag grundskolan med ofullständiga betyg. Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist är bekymrad.

– Det reguljära utbildningsväsendet måste se över sitt system. Det är inte acceptabelt att 23,1 procent av grundskoleeleverna går ut skolan utan fullständiga betyg. Det är den framtida arbetskraften, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

Vad vill då arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin säga till Jenny-Lie Östborg och alla andra som tar studenten i dagarna?

– Man ska inte ge upp. Det finns några glädjeämnen, det ena är att det finns dubbelt så många nyanmälda lediga platser på Arbetsförmedlingen nu jämfört med under krisen på 90-talet.

– Det andra är att vi faktiskt lägger mer, både på Arbetsförmedlingen och på utbildningssystemet. Om man har någon som helst möjlighet att plugga vidare så är det rätt tid att göra det nu. Bara om några år kommer krisen att ha vänt och vi kommer att ha ett generationsskifte på arbetsmarknaden. Vill det sig illa åt andra hållet så kommer det att bli brist på arbetskraft om några år. Det är en väldigt god idé att utbilda sig nu, säger Sven Otto Littorin.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".