Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vanligt med hot mot kyrkoanställda

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 06.00

Hot och våld är ett problem inom Svenska kyrkan. Präster som tar ställning i politiska frågor eller har en sexuell läggning som ogillas hotas och trakasseras. Enligt en Saco-rapport har är det mer än var tionde kyrkoanställd som under de senaste åren utsatts för olika typer av hot. 

Ann Lidgren, präst i Malmö, är en av dem som nyligen har fått ta emot hotbrev.

– Jag blir naturligtvis rädd och funderade på hur jag kunde väcka sådant hat, eller hur kyrkan kunde väcka sådant hat.

Ann Lidgren står som kontaktperson för kursen "Det mångreligiösa Sverige", en högskolekurs för kyrkoanställda som drar igång i höst.

Det är detta som har väckt så mycket hat att hennes e-postlåda fyllts av hotfulla och arga mejl och som också har fått någon att skicka ett handskrivet brev där man tycker att hon ska bestraffas.

Hon är inte ensam inom kyrkans värld att utsättas för hot. Tolv procent av kyrkoanställda, ungefär 600 personer, uppger i en Saco-rapport från förra året att de har blivit utsatta för hot under de senaste två åren.

– Jag kan träffa diakoner inom svenska kyrkan som dagligen berättar på något vis att de kan vara utsatt för någon form av hot eller förolämpningar eller kränkningar, säger Ann Lidgren.

Enligt församlingsförbundet, som organiserar och stödjer församlingarna, är det framför allt präster med politiska åsikter eller sexuell läggning som ogillas som blir föremål för hatattacker, framför allt på hemsidor på nätet där de dödshotas.

Frågan är varför man så sällan hör något om det här. Ann Lidgren tror att det handlar om prästens svåra roll.

– Det handlar väldigt mycket om det här att man ska liksom tåla det som präst. Det ska man liksom tåla någonstans och man ska förlåta människor som gör så mot en. Samhället i övrigt tål vissa kränkningar. Varför ska vi då inom kyrkan stå ut?

Ann Lidgren säger att hon har fått stöd från sin arbetsgivare i Malmö efter hoten, men eftersom det finns 840 församlingar i Sverige och varje församling är sin egen arbetsgivare hanteras de här frågorna väldigt olika.

Ann Lidgren tycker att det är dags att införa en gemensam handlingsplan.

– Vi kanske skulle behöva någon form av generell policy kring det här att alla hot anmäls. Jag skulle önska att det fanns det på något vis, någonting som man hade att falla tillbaka på.

Anna Landelius
anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".