Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialbidrag kostar kommunerna allt mer

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 16.50

Kostnaderna för socialbidrag ökar snabbare än befarat och det innebär ytterligare press på redan ekonomsikt tyngda kommuner. Sammanlagt fattas cirka 800 miljoner kronor jämfört med marsprognosen från Sveriges Kommuner och Landsting.

– Vi hoppas självklart på att det ska bli bättre, men under tiden måste vi givetvis se om vårt hus. Att vi dels klarar av kärnverksamheten i första hand, får prioritera betydligt tuffare än vad vi hade hoppas på, säger Lennart Gabrielsson, vice ordförande i Sveriges kommuner.

– Och det är klart att en del kommuner kommer också att behöva skära bort en del verksamheter och kanske säga upp en del personal. Några kommuner måste nog också justera sin skattesats.

Det var så sent som i mars i år som Sveriges Kommuner och Landsting räknade upp hur mycket socialbidragen skulle komma att öka i och med lågkonjunkturen.

Fram till år 2012 trodde man att det blir en fördubbling av kostnaderna, men redan efter årets tre första månader ligger de flesta kommuner betydligt sämre till än väntat.

På riksnivå handlar det om en ökning av socialbidragen på drygt 17 procent, inte 8 procent som tidigare prognosticerats.

Men det är stora skillnader mellan kommunerna. Storstadskommunerna har större problem, och värst drabbade länet är Gävleborg, med 30 procent fler som fått socialbidrag första kvartalet i år, jämfört med samma period förra året.

I Gävle har socialtjänsten dessutom inte fått extrapengar på flera år, bland annat har ett beroendecenter lagts ner för att man ska hålla budget.

Hur mycket pengar kommunen nu ändå skjuter till vill ingen säga i dag.

- Vi har en beredskap att titta hur utvecklingen ser ut kring försörjningsstöd. Så jag ser framför mig att vi vill närma oss de här siffrorna, se mer faktiskt hur många det handlar om, vilka är det, och så göra insatser som är anpassade efter det, säger Carina Blank, socialdemokratiskt kommunalråd i Gävle.

Så nu öppnar plånboken lite grann mot socialtjänsten här nu?

– Ja, om inte statsbidragen tas ned ytterligare, så är det får avsikt.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Anders Ekholm, SR Gävleborg
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".