Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga flyktingar lever gömda i Sverige

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 04.20
Ungdomarna kan ses som rättslösa nomader. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Allt fler ensamkommande flyktingungdomar försvinner från kommunernas boenden. Hittills i år har 62 unga gått under jorden. Totalt handlar det om flera hundra ungdomar, som har försvunnit de senaste åren.

Psykoterapeuten Monica Brendler Lindqvist på Röda Korset säger att det beror på att de har fått avslag på sina asylansökningar och inte vill återvända hem.

– Det kan de inte tänka sig. De är livrädda. De vill till varje pris undvika det och då blir de tvungna att gå under jorden.

Sedan 2006 har nästan 280 ensamkommande flyktingungdomar försvunnit från Migrationsverkets och kommunernas mottagningssystem utan att återvända och de blir bara fler och fler.

Till och med maj hade nästan lika många ungdomar som under hela förra året gått under jorden. Ingen vet exakt var de befinner sig i dag men Monica Brendler Lindqvist har efter flera års kontakter med ensamkommande börjat få en samlad bild.

Hon beskriver dem som rättslösa nomader i övre tonåren som drar runt i Europa på jakt efter tillfälliga jobb.

– De är här i Sverige kanske under sommaren, men när det blir vinter kanske de drar sig söderut. De har ju sina kontakter kvar här. De har ju sina kontakter kvar i Grekland och Italien. De är ju desperata. De måste ju försöka hitta en utkomst.

I Sverige handlar det oftast om tunga svartjobb som städare eller diskare, sena kvällar och nätter på restauranger. I Sydeuropa rör det sig om arbete på frukt- och grönsaksodlingar.

De bor ofta tillfälligt hos vänner eller landsmän, och under kortare perioder också på gatan. Många mår väldigt dåligt, säger Monica Brendler Lindqvist.

– De lever under en fruktansvärd press och en väldigt stark stress. Den stressen pågår ju hela tiden. De försöker hitta någonstans att bo. Det kanske handlar om ett par veckor. De försöker hitta ett jobb som de kanske får löfte om en vecka eller två veckor. Det är ju bara hoppet som håller dem uppe, att de någon gång ska få stanna i något land.

Skulle det inte vara bättre för de här barnen att komma hem till sina anhöriga i sina hemländer än att leva som de gör?

– Det finns inte ett mottagande i deras hemländer som gör att det är bättre för dem att vara där. De har inte släktingar som har resurser att ta hand om dem. De har inte ett samhälle där de kan få utbildning och arbete.

Monica Brendler Lindqvist tycker att de som gömmer sig ska få sina asylansökningar prövade igen, men det är i dag uteslutet enligt migrationsminister Tobias Billström.

– Det är ju väldigt angeläget att folk som får avslag på sina asylansökningar respekterar detta, oavsett i vilken ålder man befinner sig.

De barnen som redan lever som gömda och ensamma, vad kan du göra för dem?

– Det är en fråga för polisen. Man ska komma ihåg att de här barnen avviker efter att de har haft en asylprövning. Då är det ju ett polisiärt ärende att leta upp de här barnen och återföra dem, säger migrationsminister Tobias Billström.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".