Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brittisk kritik mot ökad banktillsyn

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 07.03

Brittisk oro och kritik från nya medlemsländer framkommer nu när EU vill stärka banktillsynen, som Sverige driver på.

I går kväll blev det klart vid ett möte i Luxemburg att EU:s finansministerrådsmöte är för en skärpning av tillsynen över banker och finansinstitut i Europa.

Frågan kommer att drivas av Sverige under ordförandeskapet nästa halvår, men det finns kritiska röster också, bland annat från Storbritannien, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

– Det är väl inte någon hemlighet att britterna har en lite annan ingång i det här än vad vi har och vi kommer att fortsätta att diskutera ett antal frågor. Vi hittade en kompromiss som faktiskt tillgodosåg alla parter. Priset för detta är att det återstår en del frågor, men huvudöverenskommelsen är klar. Det blir en ny och bättre tillsyn, ett bättre regelverk för att undvika sådana här kriser i framtiden.

Det kan vara första steget mot ökad och skärpt tillsyn över bankerna och det handlar om att skapa en ny ordning, säger Mats Odell. Bland annat ska ett kontrollorgan skapas under Europeiska centralbanken, ECB.

– Det här handlar både om en tillsyn över risker för den finansiella stabiliteten på makronivå som vi säger och om en förstärkt tillsyn också över de enskilda bankerna, som det väl i första hand handlar om. Jag vill också säga att det återstår ett antal frågor, och det kommer att vara en av våra prioriterade punkter under vårt ordförandeskap att nå fram till en slutlig överenskommelse mellan medlemsstaterna.

Kritiska röster höjs dock i EU-kretsen, och starkast hörs den från Storbritannien.

Britterna står liksom svenskar och danskar utanför euroområdet, och britterna har i sin egen huvudstad London Europas finanscentrum att ta hänsyn till.

Beslut i Europeiska centralbanken om kontrollåtgärder över finansmarknaderna kan fattas utan att britterna är med vid bordet.

Samma kritik mot mer makt åt ECB kommer från de nya EU-länderna som inte heller vill avstå från den egna tillsynen över sina egna banker och finansinstitut.

– Det här är klart. Nu skickar vårt råd det här vidare till de europeiska stats- och regeringscheferna på sitt möte som är i midsommarhelgen och då ska det här bli klart, säger Mats Odell.

Slutsatsen av detta är att det blir hårdare granskning, strängare tillsyn över banksektorn i Europa?

– Ja det kan man säga och det blir också bättre regler. Det här är något vi kommer att arbeta med under vårt svenska ordförandeskap. Jag har själv haft ett antal bilaterala överläggningar och det återstår en mängd sådana för att vi ska lotsa det här i hamn, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".