Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Perus regering anklagas för folkmord

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 12.30
Amazonasindianernas främste ledare, Alberto Pizango sökte asyl på Nicaraguas ambassad i Lima. Foto: Martin Mejia/Scanpix.

I morgon är en generalstrejk utlyst i Peru och konflikten mellan regeringen och utsprungsbefolkningen har bidragit till att försämra de redan dåliga relationerna mellan Peru och Bolivia.

Konflikten mellan Perus regering och ursprungsbefolkning, som redan kostat omkring 50 människoliv.

Peruanska politiker anklagar Bolivias president Evo Morales för att ha inspirerat de peruanska Amazonasindianernas mobilisering.

I brev till en kongress som organisationer för ursprungsbefolkningar höll i Peru i slutet av maj skrev Morales bland annat att "tiden har kommit att ta steget från motstånd till uppror och från uppror till revolution".

Men att de orden skulle ha varit den tändande gnistan, det är att blanda ihop orsak och verkan hävdar Bolivias vicepresident, Álvaro Garcia Linera.

Det är, menar han, ett tarvligt försök att dölja de djupa interna problem som ligger bakom konflikten och som till stor del har att göra med synen på hur de enorma rikedomar som finns i Amazonasområdet, gas, olja, vatten och virke ska behandlas.

Perus president Alan García hävdar att de dekret som han drivit igenom syftar till att möjliggöra exploateringen av dessa rikedomar och samtidigt garantera att ursprungsbefolkningen bibehåller kontrollen över sina traditionella områden.

Indianerna, däremot, hävdar att dekreten öppnar dörren för en okontrollerad invasion av utländskt kapital som kommer att skövla djungeln utan hänsyn till dess ursprungliga innevånare såsom redan har skett på andra håll.

Men den hållningen, menar Alan García, är inte ett resultat av en analys av hans lagdekret, utan snarare av politisk manipulation som syftar till att hindra Peru från att utmana Bolivia som ledande gasproducent i centrala Sydamerika.

Därav anklagelsen att de indianska ledarna skulle agera i utländska makters intresse.

En anklagelse som fick Amazonasindianernas främste ledare, Alberto Pizango, att i går söka asyl på Nicaraguas ambassad i Lima.

Tonläget är med andra ord högt, hätskt och fyllt av misstro.

Åsikterna om vad som egentligen hände under helgen kring staden Bagua i norra Peru, då uppemot 50 människor, hälften poliser och hälften indianer dödades, står också i skarp kontrast till varandra.

Indianerna anklagar regeringen för folkmord. En uppfattning som fått stöd av representanter i Bolivias och Venezuelas regeringar.

Regeringen, å sin sida, anklagar indianerna för bestialiska metoder och sina grannar för att blanda sig i Perus inre angelägenheter.

Generalstrejken i morgon lär knappast gjuta någon olja på de upprörda vågorna.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".