Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Antalet hiv-positiva i Sydafrika inte fler

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 12.08
Stabiliseringen är tydligast bland unga. Foto: D Farrell/Scanpix.

Antalet hiv-positiva i Sydafrika ser ut att ha planat ut. Under de senaste åren har antalet smittade varit på en stabil nivå kring 11 procent. Det visar en ny studie från Human Science Research Council med resultat från närmare 21 000 personer. Särskilt lovande är resultaten bland barn och unga.

5,2 miljoner människor i Sydafrika lever med hiv. Här är sjukdomstalet högst i världen. I procent räknat är det 10,9 procent av befolkningen från två år och uppåt som är drabbad.

Men nivån är stabil. Det visar den tredje nationella undersökningen för 2008. Tidigare undersökningar är gjorda 2002 och 2005.

Särskilt lovande är resultaten bland barn och unga. Att sätta in hiv-prevention redan i unga år, och lägga ner särskild kraft på att stoppa spridningen från mor till barn, har en positiv effekt, visar rapporten.

Men även bland tonåringar märks för första gången en nedgång. Medvetenheten om sjukdomen har ökat och likaså kondomanvändningen. Men utmaningar finns förstås fortfarande.

Dels visar sjukdomstalen stora variationer mellan landets regioner, det har gått ner kraftigt i vissa regioner, medan det har ökat lika mycket eller mer i andra.

Och i den största riskgruppen, unga kvinnor mellan 25 och 29 år, är aidstalet konstant högt. En av tre är hiv-positiva i den gruppen.

Målet med Sydafrikas nuvarande aidspolitik är att sjukdomstalet ska minska med hälften till år 2011 och att 80 procent av dem som behöver ska få bromsmediciner.

Och programmet för utdelning av bromsmediciner har stött på hinder på flera håll.

Margareta Svensson, Kapstaden
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".