Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fackliga rättigheter kränks i kristider

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 18.00

Kränkningarna av de som jobbar fackligt runt om i världen ökar och förvärras nu i och med finanskrisen. Det visar IFS årliga rapport över kränkningar av de fackliga rättigheterna under förra året.

Att just finanskrisen i världen bidrar till att öka kränkningarna bekräftas av de rapporter som hunnit komma in sedan årsskiftet berättar Keth Thapper som är ombudsman på LO:s internationella avdelning.

– Under nuvarande år så har vi hur många rapporter som helst om att det verkligen påverkar. Då har det att göra med att de fundamentala rättigheterna i arbetslivet som är mänskliga rättigheter trängs undan. Regeringar försöker på olika sätt få igång de ekonomiska hjulen igen, säger Keth Thapper.

Rapporten över kränkningar av de fackliga rättigheterna runt om i världen ges ut varje år av LO och TCO:s Internationella fackliga samorganisation, IFS.

I år finns 124 länder med i rapporten, alla världsdelar är representerade. Kränkningarna drabbar både tjänstemän och arbetare, men är av olika grad. Allt från inskränkningar i strejkrätten och avsked till misshandel, sexuella trakasserier, tortyr och mord.

Sudan, Burma, Vitryssland och Colombia är länder på fackets svarta lista. Där ser man inga framsteg överhuvudtaget. Men också Turkiet och EU-länder som Grekland och Frankrike har på olika sätt kränkt de fackliga rättigheterna.

Från Amnestys sida ser man det som viktigt att de fackliga kränkningarna runt om i världen synliggörs.

– Det är oerhört viktigt eftersom det är en grundläggande att få organisera sig och att få ställa krav som en fackförening. När de kränks så är människor väldigt utsatta eftersom arbetsplatsen är en så viktigt del i en persons liv, säger Lise Bergh, generalsekreterare för Amnesty.

Tillsammans uppmanar nu LO, TCO och Amnesty till aktion för de fackliga rättigheterna, både när det gäller biståndspolitik, internationella organ som Världsbanken och inte minst i samarbetet med EU, särskilt nu när Sverige blir ordförandeland.

– Regeringen måste ta ett mer aktivt ansvar och driva de här frågorna. Inom EU måste man göra en gemensam aktion där man säger att visst ska vi få igång ekonomin men det får aldrig ske på bekostnad av de mänskliga rättigheterna i arbetslivet, säger Keth Thapper.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".