Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya uppgifter om mutor kring Saab

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 02.00
Foto: Janne Gustafsson/Scanpix.

Tillverkaren Saab har anklagats för att ha betalat mutor till högt uppsatta personer i länder där man försökt sälja Jas, bland annat i Tjeckien och Ungern. SVT-programmet Uppdrag Granskning avslöjade igår nya detaljer kring den så kallade JAS-affären.

Mutanklagelserna kanske aldrig leder till något åtal de ansvariga kan slippa undan genom en förhandling om förlikning som pågår. Det är Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson skarpt kritisk mot

– Jag tycker att det är förfärligt, det måste jag säga. Den här typen av frågor är ingenting som man bara kan acceptera att det bara göms undan. Att ett företag kan betala för att slippa att det utreds ordentligt och att utan att medborgarna inte får reda på vad som har hänt. Vi vet att det är skattepengar som ligger bakom alla kostnaderna som företaget bärs upp av.

Enligt Uppdrag Gransknings källor pågår just nu en förhandling om en form av förlikning mellan Saabs samarbetspartner, den brittiska vapentillverkaren BAE, och myndigheter i Storbritannien och USA.

Om BAE erkänner att man brutit mot regelverket kan man få betala en bötessumma, och därigenom slippa åtal.

Det skulle i så fall få konsekvenser även för den svenska utredningen, säger överåklagare Christer van der Kwast till SVT.

– Skulle resultatet bli att SFO inte kan driva mot BAE-företrädare, att det helt enkelt inte blir någon lagföring i England, ser jag inga möjligheter att driva frågan i Sverige.

Den svenska utredningen om de misstänkta Jas-mutorna genomförs i praktiken av en enda polisman. Trots att utredningen spänner över åtta länder och miljontals dokument har tagits i beslag.

En så omfattande utredning kan knappast göras på ett effektivt sätt med den bemanningen, säger Mark Pieth som är ordförande för OECD:s arbetsgrupp mot mutor till Uppdrag Granskning.

Även Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson ifrågasätter att svenska staten inte lägger mer resurser på utredningen.

– Det kan knappast vara något annat än att man inte vill att det här ska utredas ordentligt eller att man är helt ointresserad av frågan. Jag tycker att det är väldigt bekymmersamt.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".