Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Experter skeptiska till solcellssatsningen

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 12.03
Statliga stödet är för litet för att ge något större eltillskott, anser Lars Hedström på KTH. Foto: Bertil Ericson/Scanpix,

Uppdaterad: 13:00
Regeringen satsar sammanlagt 150 miljoner kronor i tre år på att få fler att installera solceller och målet är att få fart på marknaden för solceller. Men satsningen räcker inte, anser experter.

– Tittar man på satsningen ur ett europeiskt perspektiv är den ju väldigt liten. Det är en bra början att man har fått till en förlängning av det här systemet, men vill man behålla jobben och få till den långsiktiga teknikutveckling som man eftersträvar så behövs det ju långsiktigare mål och kanske en kraftigare satsning, säger energiforskaren Lars Hedström på Tekniska högskolan i Stockholm.

Från den 1:a juli kan villaägare och företag ansöka hos länsstyrelserna om att få runt 60 procent av kostnaden för att installera solceller betald av staten.

Regeringen satsar 50 miljoner kronor per år under de närmaste tre åren på stödet.

Enligt Lars Hedström ger de pengarna mellan 1 500 och 2 000 megawattimmar el per år. Och det är alldeles för lite för, anser han.

– Det är ju väldigt lite el. Tittar man på Tyskland så producerar tyskarna mer än tusen gånger så mycket vilket motsvarar ungefär två kärnkraftverksreaktorer per år. Det här bidragssystemet är ju väldigt marginellt och det behövs en kraftigare satsning, säger Lars Hedström.

Med hjälp av bidraget skulle det kosta mellan 100 000 och 150 000 kronor för en villaägare att installera solceller som täcker hushållselen.

Men Lars Hedström tror inte att så många privatpersoner kommer att nappa på erbjudandet, eftersom det inte går att få tillbaka pengar för den överskottsel som ofta produceras under sommaren.

Solcellstillverkaren Gällivare Photo Voltaic AB räknar ändå med mer jobb och kommer nu att anställa kanske några tiotal fler personer i och med regeringens satsning.

– Vi kommer att utöka vår produktion i Sverige och expandera. Det är viktigt att det kommer sådana här signaler från politiskt håll och att man inte pratar om solceller som en framtidstrknik utan att man satsar på marknadsutveckling just nu, här och i dag, säger Andrew Machirant, marknadssansvarig på Gällivare Photo Voltaic.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson välkomnar regeringens satsning på solceller. Men det viktigaste saknas, nämligen en möjlighet för den som installerar solceller att sälja sin överskottsel till elbolagen, till ett fast pris under lång tid som i Tyskland.

– Det ger ju litegrann. Det kommer att finnas en hel del som satsar på att investera till sina hus. Men någon ordentlig utveckling som har betydelse för hela elsystemet det blir det definitivt inte. Då måste man införa ett system som är mer långsiktigt och som garanterar att konsumenterna och de som producerar lokal, småskalig el också får en nettoprissättning så att man bara betalar för det som man förbrukar mer än det man producerar, säger Peter Eriksson.

På näringsdepartementet säger man i dag att regeringen håller på att ta fram ett lagförslag där man tittar på en lösning där den som har solceller ska kunna sälja sin el till elbolagen

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".