Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

15 miljoner satsas på entreprenörer

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 12.52

Innan Lars Leijonborg meddelade att han avgår som högskole- och forskningsminister hann han driva igenom ett regeringsbeslut om att skjuta till drygt 15 miljoner kronor för att utveckla nya spetsutbildningar i entreprenörskap.

Utbildningarna kommer att ske på mastersnivå på universitet och högskolor i Lund och Göteborg, bland annat på Chalmers tekniska högskola, där Karin Markides är rektor.

– Det finns vissa saker man gör i skolbänken även här men det mesta gör man faktiskt rent praktiskt. Man bygger helt enkelt sina företag. När man studerar på universitet så lär man sig på grundutbildningen att ta till sig den kunskapsmängd som finns men här ska man också möjliggöra att kunskapen blir pengar. Det är det som är hela poängen, säger Karin Markides.

På Chalmers finns redan utbildning inom entreprenörskap, och med nya pengar från regeringen ska man vidareutveckla en mastersutbildning, alltså en tvåårig påbyggnad på den treåriga grundutbildningen.

Den nya utbildningen riktar sig inte till den som vill starta till exempel en livsmedelsaffär, utan det handlar om entreprenörskap kopplat till innovationer, uppfinningar.

Det kommer sällan att vara studenternas egna uppfinningar som ska förvandlas till företag, utan innovationerna är oftast framtagna i någon av forskningsmiljöerna på Chalmers eller Göteborgs universitet, och det kan handla om företag inom en rad branscher.

– Transportområdet, material, energi, samhällsbyggnad men också det medicinska området. Hälsa och miljö hänger ihop, säger Karin Markides.

Lunds universitet får drygt fem miljoner av regeringen för en spetsutbildning inom entreprenörskap.

Göteborgs universitet och Chalmers får drygt 10 miljoner under två år. Karin Markides hoppas att minst 40-50 studenter ska kunna gå mastersutbildningen, men pengarna från regeringen räcker inte långt när företagen väl ska ta klivet ut på marknaden.

– Det är ganska dyrt att komma från de initiala stegen till att bli företag som kan konkurrera ute i världen, säger Karin Markides.

För det steget har Chalmers andra pengar, bland annat har Europeiska investeringsfonden valt att lägga en fond på Chalmers.

Där kan bland annat entreprenörsstudenter ansöka om totalt mellan 100 och 200 miljoner när de i ett senare skede ska få sina företag att lyfta ordentligt.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".