Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Ånge, Västernorrlands län
Det brinner i Akzo Nobel med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat idag kl 14.13)
P4 Västernorrland

Allt större brist på tjänstehundar

Publicerat onsdag 17 september 2003 kl 05.00
Det blir allt svårare att hitta lämpliga hundar som kan utbildas till ledarhundar för synskadade och tjänstehundar inom polis, tull och försvar. Conny Åkerblom arbetar åt en internationell stiftelse som fått FN:s uppdrag att ta fram en kravspecifikation för minhundar och han säger att bristen har blivit större.
– Bristen har ökat och i ett internationellt perspektiv så gjorde 11 september att det blev ett ännu större behov, säger Conny Åkerblom. För tio år sedan drog sig staten ur som huvudman för hundskolan i Sollefteå och avelsverksamheten där avvecklades successivt. I dag ägs hundskolan i Sollefteå av Synskadades riksförbund och skolan satsar främst på att ta fram ledarhundar. Felprioriterat i aveln En orsak till bristen är att fel hundar prioriteras inom den svenska hundaveln, menar Conny Åkerblom. – En del ligger ju i att man inte haft en specifik avel inriktad på tjänstehundar. Däremot har aveln av brukshundraserna varit inriktad på sällskapshundar och sällskapshunden är ofta inte den ideala hunden att bli en bra tjänstehund, säger Conny Åkerblom. De myndigheter som använder tjänstehundar, alltså försvaret, tullen, kriminalvåden och polisen söker alla på var sitt håll efter lämpliga hundar. Staten bör ta större ansvar enligt utredning För drygt ett år sedan gjordes en statlig utredning som kom fram till att eftersom ledarhundar och tjänstehundar finansieras med statliga medel så bör också staten ta ett mycket större övergripande ansvar. Men det som hände var att försvaret fick 10 miljoner för att starta en avelsverksamhet som kommer att tillgodose försvarets behov av tjänstehundar. Anders Bruce, som ledde utredningen, menar att det behövs ett mer samlat grepp. – Det finns ett enda sätt och det är att ta ett riktigt samlat grepp och att staten måste gå in och ta en stor del av det. Sedan kan man ha privata aktörer med i systemet men det måste finnas en statlig huvudman för svensk tjänstehundsverksamhet, säger Anders Bruce.
Magnus Bergner magnus.bergner@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".