Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt hyllar Obamas klimatinitiativ

Publicerat onsdag 8 juli 2009 kl 12.41
Fredrik Reinfeldt representerar EU under G8-mötet. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Uppdaterad: 16:40
I eftermiddags inleddes det så kallade G8-mötet i L'Aquila i södra Italien. Ledarna för världens största industriländer ska diskutera klimatfrågor, den ekonomiska krisen och bistånd.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt deltar i mötet i egenskap av EU:s ordförande. Det som ger stort hopp att komma vidare i klimatfrågan är enligt Fredrik Reinfeldt hur den nya amerikanska regeringen ställer sig till klimatfrågan.

– Vi ska välkomna det ökade tempo som Barack Obama har visat i klimatfrågan på sistone. Barack Obama har själv i olika intervjuer refererat till tvågradersmålet. Det har inte varit möjligt tidigare, med den förra presidenten. Det här är ett nytt USA som tar tydligare del av ledarskapet. Det väcker hopp för världen att vi kan komma framåt, säger Fredrik Reinfeldt.

EU:s ordförandeland Sverige och EU-kommissionen gjorde vid en presskonferens inför diskussionerna här vid G8-mötet i L'Aquila i Italien klart att de förväntar sig att resten av den industrialiserade världen ska ge tydliga löften om att man ska minska sina utsläpp av växthusgaser.

Nu har EU gått före och ålagt sig själv att redan till 2020 minska EU:s utsläpp med 20 procent. Målet är en halvering av utsläppen till 2050 och den allra största delen av minskningarna måste den industrialiserade delen av världen göra.

Till stor del handlar det om länderna som ingår just i G8-gruppen: USA, Kanada, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Ryssland och Japan, samt EU-kommissionen som företräder länderna inom EU.

Andra ämnen som ska diskuteras här under tre dagar är den ekonomiska krisen, hur den ekonomiska utvecklingen ska få fart igen och hur krisens följder ska hanteras, samt hur den rika delen av världen ska hjälpa de fattigare delarna, den diskussionen äger rum på fredag då flera afrikanska länder deltar i samtalen.

Stefan Winiger, L'Aquila
stefan.winiger@sr.se

Fakta: G8

G8 består av USA, Ryssland, Japan, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Italien och Kanada.

G8 möts en gång om året för att diskutera globala problem.

Under senare år har G5-länderna anslutit. Dessa är Kina, Brasilien, Indien, Mexiko och Sydafrika. MEF (Major Economies Forum) on Energy and Climate består av G8- och G5-länderna samt Australien, Indonesien, Sydkorea och EU. Danmark deltar också, som värd för klimatmötet i Köpenhamn i december.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".