Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialstyrelsens etik kritiseras

Publicerat lördag 18 juli 2009 kl 16.48

Socialstyrelsen bryter mot svensk grundläggande etik när den i sina uppdaterade etiska riktlinjer avviker från människovärdesprincipen och särbehandlar vissa personer. Det menar Martin Peterson, docent i filosofi vid universitetet i Eindhoven, Holland, och som tidigare forskat kring etik i kriser i Sverige.

– Att vaccinera till exempel beslutsfattare på myndigheter eller kommunala tjänstemän eller andra personer som inte utsätts för någon personlig risk, det kan man bara göra med något nyttoargument som går ut på att vissa människor är nyttigare eller viktigare än andra. Det är menar jag inte förenligt med den här idén om alla människors lika värde som finns inskriven i Hälso- och sjukvårdslagen, säger Martin Peterson.

I Hälso- och sjukvårdslagens andra paragraf står det att målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.

Till hösten blir det aktuellt med massvaccinering i Sverige, som skydd mot den så kallade svininfluensan. Det finns vaccin till alla, men alla kan inte vaccineras samtidigt. Därför kommer personer som är extra utsatta att vaccineras först. Det kan handla om sjukvårdspersonal och människor med nedsatt immunförsvar.

Men det finns också en formulering i Socialstyrelsens uppdaterade etiska regler att också personal inom övrig samhällsviktig verksamhet bör vara bland de första att få vaccin.

Agneta Holmström, tillförordnad enhetschef på Smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, menar att de inte bryter mot lagen och att ingen kommer prioriteras före någon annan. Men att de kommer följa WHO:s rekommendationer för att viktiga samhällsfunktioner ska fungera.

– Det kommer ju absolut inte att ske någon prioritering att höga tjänstemän eller människor som har en hög ställning i samhället skulle få behandling eller vaccin före någon annan. Sen är det naturligtvis för den enskilda individen viktigt att exempelvis att vi får mat, el, vatten och renhållningen fungerar.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".