Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ser bemanningen ut i ditt landsting

Publicerat måndag 20 juli 2009 kl 10.05

En sammanfattning av svaren från de 14 landsting som svarat på Ekots enkät.

Jämtlands läns landsting

Öppenvården är reducerad med en tredjedel under en månad. En slutenvårdsenhet stängd. Det är en ekonomisk fråga, men framförallt har man svårt att få tag i personal.

Landstinget Blekinge

Inom öppenvården jobbar cirka 240 människor under de tre andra kvartalen. Under semesterperioden juni-augusti är antalet cirka 160. En slutenvårdsavdelning har stängt under fyra veckor i sommar. Det är en besparing, samtidigt som det också är svårt bemanna med sjuksköterskor.

Landstinget Gävleborg

Cirka 220 jobbar inom öppenvården i normala fall. Färre, drygt hälften, jobbar på somrarna. Knappt 300 på vintern och cirka 200 på sommaren jobbar inom slutenvården. Inga avdelningar är stängda.

Landstinget i Dalarna

Ungefär 35 procent färre jobbar under sommarmånaderna, jämfört med under resten av året inom öppenvården. Inom slutenvården är bemanningen ungefär samma.

Örebro läns landsting

Bemanningen inom öppenvården minskar med cirka 30 procent under sommaren. Bemanningen blir i huvudsak oförändrad inom slutenvården, eller något lägre på grund av stängningar. Två avdelningar växlar med stängning under juni och juli.

Landstinget Västmanland

I budget har man räknat med att det skall finnas runt 250 årsarbetare. Mellan en tredjedel och att halva styrkan har semester. Det sistnämnda gäller under veckorna 28-31. Under normala omständigheter, till exempel vintertid, har man 134 årsarbetare inom slutenvården. Situationen är svår just nu eftersom det är överbelagt, trots att färre jobbar då man inte har möjlighet att tillsätta vikarier för alla semesterlediga. Inga avdelningar är stängda.

Landstinget i Kalmar län

Går ner lite i bemanning, ungefär 20-30 personer, vilket innebär en minskning på ungefär 5 procent. Annars finns 550 anställda.

Landstinget Halland

I öppenvården arbetar 129 personer, färre på sommaren, men det är svårt att säga hur många färre. Normalt arbetar 220 inom slutenvården, siffran är ungefär samma på sommaren. Inga avdelningar hålls stängda.

Stockholms läns landsting

Tar inte in några semestervikarier. Få verksamheter stängs men vissa samarbetar inom öppenvården. En tredjedel av personalen jobbar inom öppenvården under cirka tio veckor. Inga slutenavdelningar hålls stängda.

Landstinget i Skåne

Ungefär en tredjedel färre jobbar inom öppenvården under sommarperioden. Som mest är fyra slutenvårdsavdelningar stängda. Landstinget har svårt att få sjuksköterskor.

Från fyra av landstingen kom enkätsvaren in från varje psykiatrisk klinik. Alla kliniker inom landstingen har inte svarat på enkäten.

Värmlands landsting

Karlstad
Under åtta veckor jobbar ungefär hälften av personalstyrkan inom öppenvården. Reducerat antal vårdplatser inom slutenvården, men inga stängda avdelningar.

Psykiatriska öppenvårdsmottagningarna Säffle, Arvika, Hagfors/Torsby
Totalt jobbar ungefär 80 personer vid dessa mottagningar. Färre jobbar på somrarna.

Kristinehamn
Under sommaren halveras styrkan på grund av semester (semesterperiod juni - aug) och man tar inte in några vikarier.

Västra Götalandsregionen

Sahlgrenska psykiatriklinik
Bemanningen inom öppenvården är ungefär en tredjedel av personalstyrkan under resten av året. Två slutenvårdsavdelningar är stängda.

NÄL
Cirka 240 personer jobbar i öppenvården under året, under åtta sommarveckor krymper styrkan till cirka 120. Tre slutenvårdsavdelningar stängs, det betyder 60 mindre personer i cirka tio veckor. Det är svårt att rekrytera personal på sommaren, särskilt sjuksköterskor.

Kungälvs sjukhus
140 personer arbetar i normala fall. Ungefär hälften jobbar under en åttaveckorsperiod. Inom slutenvård arbetar cirka 120-140 personer under vintern, cirka 80-90 personer under sommaren. Stänger en avdelning under åtta veckor för att personalen skall kunna ha semester. Det finns inte så många vikarier att anställa, det är brist på psykiatriker, psykiatrisjuksköterskor samt även till viss del skötare.

Landstinget i Jönköpings län

Länssjukhuset Ryhov
Öppenvården reduceras med 40 procent på grund av rekryteringsproblematik, patienter hänvisas till akutmottagningar. Problematiken har funnits under de senaste fem åren. En slutenvårdsenhet stängs under en månad, det vill säga 16 vårdplatser. Detta på grund av svårigheter att rekrytera personal.

Psykiatriska kliniken i Eksjö
Cirka 65 personer jobbar i den vuxenpsykiatriska öppenvården. Det finns inga timanställda. Personalen tar ut sommarsemester under juni, juli och augusti, och då reduceras personalen med upp till 40 procent. Lika många slutenvårdsavdelningar är öppna nu som under resten av året.

Landstinget i Östergötland

Centrala sjukvårdsområdet
Inom öppenvården arbetar 40 procent färre under sommaren. Ungefär samma bemanning som vanligt i slutenvården.

Västra sjukvårdsområdet
Halva styrkan försvinner inom öppenvården under semesterperioden. Inom slutenvården är bemanningen ungefär samma som vanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".