Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jour nerringd när psykkliniker stänger

Publicerat måndag 20 juli 2009 kl 11.39
På många håll minskas bemanningen nu under sommaren. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

På sommaren drar många psykiatriska kliniker ner på bemanningen. Och det märks tydligt på Nationella hjälplinjen, som är en telefonjour för psykiskt sjuka. 25 procent av samtalen kommer nu från människor som är oroliga över att inte få något stöd under semestrarna.

Det säger Katarina Tjust Häggström, som är verksamhetschef på Nationella hjälplinjen.

– De pratar väldigt mycket om att behandlare inte finns tillgängliga. När det dyker upp problem i det vardagliga livet har de ingenstans att vända sig.

Då ringer många Nationella hjälplinjen, som är en jourtelefon för människor som är i akut psykisk kris. Den startades i samarbete med ett antal patientföreningar och drivs nu av statliga medel.

Varje dag ringer flera hundra in till hjälplinjen, och av de samtal som besvaras kommer en fjärdedel från människor som inte längre har något stöd när den vanliga behandlaren är på semester.

– Många mår väldigt dåligt, som inte skulle behöva må dåligt.

Det blir enligt Kristina Tjust Häggström en konsekvens av sommarneddragningarna. Enligt Ekots enkätundersökning skär 12 av de 14 svarande landstingen och regionerna ner minst en tredjedel av personalstyrkan under sommarmånaderna.

På flera håll halveras bemanningen. Dessutom stängs en eller flera slutenvårdsavdelningar ner i 43 procent av landstingen, något som gör att patienterna med behov då flyttas till en annan avdelning.

Och det kan leda till riskfyllda överbeläggningar, säger Torsten Kindström på Balans, patient- och anhörigföreningen för psykiskt sjuka.

– Många slutenvårdsavdelningar är redan före semesterperioden överbelagda. Psykotiska patienter tvingas leva tillsammans med patienter som har en helt annan skörhet och det kan leda till att man blir sämre.

Men om det är bara under en begränsad tidsperiod?

– En dag kan vara avgörande för en människas liv om man har en psykisk skörhet.

Och att personalen på slutenvårdsavdelningarna inte alltid har tid med sina patienter på sommaren märks av på Nationella Hjälplinjen, då människor inifrån dom stängda psykiatriska avdelningarna istället söker stöd på hjälplinjen. Det säger Kristina Tjust Häggström.

– De säger att personalen inte har tid att prata med dem. Det är någonting som ökar under sommaren, men som vi även har året runt.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".