Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SEB:s resultat mycket sämre än väntat

Publicerat måndag 20 juli 2009 kl 12.13
SEB:s vd Annika Falkengren ser en dyster framtid för banken i Baltikum. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Banken SEB redovisar ett mycket sämre kvartalsresultat än väntat i dag. För årets andra kvartal blev bankens rörelsevinst drygt 600 miljoner kronor, vilket kan jämföras med vinsten på 3,5 miljarder motsvarande period i fjol.

Och framför allt beror den lägre vinsten på att banken gör stora nedskrivningar av värdet på sina bankverksamheter i Estland, Lettland och Litauen. SEB:s vd Annika Falkengren ser dystert på framtiden för banken i Baltikum.

– Oerhört mörk och utmanande, skulle jag vilja säga. Under 2009 kan det bli svårare tider för balterna framåt årsskiftet. Och det är väl det som vi förbereder oss på. Man ska ha stor respekt för att många i Baltikum trillar ur arbetslöshetskassan framåt årsskiftet. Då har de inga pengar kvar. Energipriserna kommer att stiga. De kommer att få dyrare el-, värme- och oljeräkningar. Folket i Baltikum genomgår ett riktigt stålbad.

Och det är då som kreditförlusterna kommer för SEB?

– Ja, det tror vi, säger SEB:s vd Annika Falkengren.

Den främsta förklaringen till den lägre rörelsevinsten är att banken har skrivit ner värdet på investeringarna i Baltikum och Ryssland med 2,4 miljarder kronor.

Kreditförlusterna har ökat till drygt tre och en halv miljarder, jämfört med knappt en halv miljard ett år tidigare.

Men räknar man bort nedskrivningarna, kreditförluster och valutaeffekter så gjorde SEB faktiskt en lite större vinst än andra kvartalet i fjol.

Och den svenska rörelsen står tämligen stabil, banken tjänar pengar på storföretag i Sverige när utländska banker drar sig tillbaka från marknaden.

Annika Falkengren säger att risken för en kollaps i det finansiella systemet har minskat väsentligt sedan i september. Och hon ser en del "gröna skott" i ekonomin.

– Vi ser ju bland annat att andelen osäkra fordringar inte ökar i samma takt, till exempel. Sedan är frågan hur stora växlar vi ska dra på att vi de facto ser att det flesta betalar på sina lån. Det känner vi att vi är lite vaksamma med, att man gärna pratar om de här gröna skotten. Men det kanske är för tidigt. Och vi känner nog att det är lite för tidigt att glädjas åt dem, även om vi naturligtvis med glädje ser att det finns en hel del goda saker att titta på också, säger SEB:s vd Annika Falkengren.

Robert Sennerdahl
robert.sennerdahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".