Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Respiratorberedskap i Sverige god

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 03.00

Det finns tillräckligt med respiratorer för att klara svininfluensan, men det är oklart om det finns tillräckligt med personal för att sköta respiratorerna. Det visar en granskning som Socialstyrelsen gjort.

– Jag tycker att vi har en mycket god beredskap i Sverige när det gäller respiratorer. Sen är det alltid det problemet, har vi utbildad personal som kan sköta apparaterna? Och har vi intensivvårdspersonal som kan ta hand om patienterna, det är alltid det som är den stora frågan, säger Agneta Holmström, tillförordnad enhetschef på smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

Och det vet ni ännu inte?

– Det blir en prioriteringsfråga.

På uppdrag av Socialstyrelsens enhet för krisberedskap har samtliga 21 landsting och regioner i Sverige i dagarna fått gå igenom sina förråd av respiratorer. Bakgrunden är att flera patienter i andra länder vårdats i respirator för svininfluensa. Och i torsdags uppdagades det att även en svensk person blivit så allvarligt sjuk av influensan att han vårdats i respirator på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Även om det är oklart om det finns tillräckligt med personal för att sköta respiratorerna så var resultatet av inventeringen ändå förhållandevis gott. Det finns tillräckligt med respiratorer för att klara en spridning likt den i andra drabbade länder.

– Vi har tittat på England, Australien och USA, som från början hade många fall. Och då har man sett att många människor blir inlagda på sjukhus och en viss procent av dem behöver behandlas på intensivvårdsavdelning och i respirator. Det är de siffror som vi har utgått ifrån, och det klarar vi med den beredskap vi har i Sverige, säger Agneta Holmström.

Skulle något landsting bli överbelastat av svininfluensapatienter har även Socialstyrelsen ett reservlager med cirka 300 stycken enklare varianter av respiratorer.

Men när det gäller vård med konstgjord lunga, så kallade ECMO-apparater, som den sjuke 22-årige svensken vårdats med, är resurserna mycket begränsade. Skulle fler behöva den typen av vård kommer dom sannolikt flyttas till sjukhus utomlands, enligt Agneta Holmström.

Enligt henne är det svårt att säga var gränsen går för hur många svininfluensafall sjukvården klarar av. Men om influensan skulle smitta miljontals svenskar kommer sjukvården självklart få allvarliga problem, säger hon.

– Vi planerar för att det inte ska bli kaos, det har vi planerat för under många år nu. Det är klart att det blir en svår situation, men ska nog gå att lösa, säger Agneta Holmström.

Andrea Hökerberg
andrea.hokerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".