Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Storförlust för lastbilsjätten Volvo

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 07.46
Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Lastvagnstillverkaren Volvo gjorde en förlust på 7,7 miljarder kronor före skatt det andra kvartalet i år. Det är betydligt sämre än väntat.

Det andra kvartalet blev ännu värre än förväntat för Volvo lastvagnar, som alltså gjorde en förlust på drygt 7,7 miljarder kronor före skatt. Det är också betydligt sämre än årets första kvartal, då förlusten stannade på 5,4 miljarder kronor.

Justerat för valutakurseffekter var försäljningen under andra kvartalet på samma nivå som under det första kvartalets cirka 54 miljarder kronor.

Enligt Volvos vd Leif Johansson är lastbilsmarknaden fortsatt svag på företagets huvudmarknader i Europa, Nordamerika och Japan.

Leveranserna av nya lastbilar minskade med 57 procent jämfört med andra kvartalet i fjol och med 9 procent jämfört med första kvartalet i år, men jämfört med första kvartalet ökade i alla fall nettoorderingången med 32 procent.

Leif Johansson skriver i en kommentar att han ser att efterfrågeminskningen börjat plana ut och att marknaderna stabiliserats. Men Johansson säger att Volvo har ännu ett resultatmässigt besvärligt kvartal framför sig till följd av ytterligare produktionsneddragningar som syftar till att reducera lagren av nya produkter.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

AB VOLVO Kvartal 2, 2009 Kvartal 2, 2008
Omsättning 53 959 80 307
Rörelseresultat -6 883 7 186
Resultat efter finansnetto -7 721 7 481
Resultat efter skatt -5 564 5 149
Resultat per aktie -2,75 kr 2,53 kr

Siffror i miljoner kronor om inte annat anges

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".