Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
REDOVISAR MÅNGMILJARDFÖRLUST

Volvos vd: Läget är allvarligt

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 12.01
Volvos vd Leif Johansson. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Krisen för lastbilstillverkaren Volvo är djupare än vad många räknat med. I dag redovisade Volvo en förlust på 7,7 miljarder kronor vilket är mer än två miljarder sämre än vad analytiker hade räknat med. Volvos vd Leif Johansson medger att läget är allvarligt.

– Det är alltid allvarligt att förlora mycket pengar och det kan vi inte fortsätta göra. Av det skälet har vi nu ett antal kostnadsreduktioner.

Bara i Sverige har Volvo varslat totalt runt 8 000 anställda sedan i höstas, och över 20 000 Volvo-anställda, i bland annat Sverige och Frankrike, har mer eller mindre tvingats gå med på sänkt arbetstid och sänkt lön.

Ändå presenterar Volvo sin andra kvartalsrapport i rad med mångmiljardförluster, och har nu förlorat långt över 13 miljarder kronor hittills i år.

Men nu börjar Volvo märka de ekonomiska effekterna av sina besparingar.

– Säljkostnader och administrationskostnader har trillat ned med drygt 20 procent. Produktionskostnaderna har trillat ned med 25 procent. Så det är ju väldigt, väldigt stora kostnadsneddragningar, framgångsrika sådana. Problemet är att försäljningen har trillat ned med 45 procent, säger Volvos vd Leif Johansson.

Volvo har tappat nästan hälften av sin försäljning på ett år, och nedgången gäller både lastbilar, anläggningsmaskiner och bussar.

När det gäller motorer till fritidsbåtar har Volvo tappat 70-80 procent, och Leif Johansson varken vill eller vågar säga när Volvo åter kan visa upp en vinstrapport.

– Önsketänkande och sånt tillhör inte det som jag ägnar mig åt utan jag försöker ta höjd för det som vi har att adressera. Just nu har vi snarare ett tredje kvartal med väldigt låg produktion och vi har ett orderintag som, även om det ökar, är på väldigt låga nivåer. Så att jag tror att det är för tidigt att göra sådan prognoser, säger Volvos vd Leif Johansson.

Volvo har nu förlorat över 13 miljarder på bara ett halvår. Hur stor av de förlusterna beror på marknadens agerande och hur mycket beror på saker som ni faktiskt hade kunnat göra bättre?

– Det finns alltid saker som man internt i bolag kan göra bättre. Men seglar vi i riktig storm och det är minus 45 procent i marknaden, då får man försöka segla i den stormen på det bästa sätt man kan. Och det kan man alltid på marginalen säga att vi kan göra det bättre eller sämre. Men blåser det riktigt ordentligt, så som det gör nu, då får man nog koncentrera sig på att segla, säger Volvos vd Leif Johansson.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

AB VOLVO Kvartal 2, 2009 Kvartal 2, 2008
Omsättning 53 959 80 307
Rörelseresultat -6 883 7 186
Resultat efter finansnetto -7 721 7 481
Resultat efter skatt -5 564 5 149
Resultat per aktie -2,75 kr 2,53 kr

Siffror i miljoner kronor om inte annat anges.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".