Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

H1N1 kan spridas från människa till gris

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 12.29
Människor kan smitta grisar. Foto: Vincent Thian/Scanpix.

Det finns tecken på att den så kallade svininfluensan kan spridas mellan människa och gris, något som innebär att svenska svinuppfödare bör bli mer försiktiga.

– Är det så att man har influensa så bör man inte gå och sköta djuren helt enkelt, säger Ulla Carlsson, veterinär och epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Det har gjorts experimentella försök som visar att influensan smittar svin och det finns indikatorer på att människor smittat djur i Kanada och Argentina. Detta har dock inte kunnat bekräftas med säkerhet.

Skulle så vara fallet, så finns det en risk att influensan till hösten, när den förväntas få en utbredd spridning bland människor, också tar sig in i svinpopulationen berättar Ulla Carlsson.

– Det är ganska logiskt att det då är en större risk att svinen kan smittas. Särskilt om djurskötaren kan befinna sig i inkubationsstadiet av sjukdomen och inte vet om att man bär på det här viruset.

Men detta skulle dock inte innebära någon större katastrof för svinuppfödarna eftersom influensan inte drabbar djuren särskilt hårt.

– Det man har sett i de tidigare utbrotten är att de går ner i produktion några dagar. De äter lite sämre och sedan tillfrisknar de igen. Några större förluster tror jag inte på. Det kanske blir några dagars fördröjning i uppfödningen.

Om människor kan smitta djur så gäller även det motsatta, men det är mycket större risk att smittas av en annan människa än av en gris säger Ulla Carlsson.

– I dag är det primärt en smitta mellan människor. Vi vill bara flagga för att det finns en möjlighet att svin kan smitta.

Innebär det också att köttet skulle kunna smitta?

– Ur livsmedelshygienisk synpunkt så är det här ingen fara alls men sjuka djur ska inte gå in i livsmedelskedjan, säger Ulla Carlsson på Statens veterinärmedicinska anstalt.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".