Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Läkemedelsverket:

"Kvinnor inte underrepresenterade"

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 16.44
Prövas även på kvinnor. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Bara 39 procent av deltagarna i cancerstudier är kvinnor. Det visar en amerikanska granskning som Ekot rapporterat om idag. Men det behöver inte vara ett problem om färre kvinnor än män deltar i läkemedelsstudier, säger Jan Liliemark, professor i farmakologi vid Läkemedelsverket.

– Det är inget problem om det är något färre kvinnor eller något färre män bara det är tillräckligt många av varje kön.

Kan man som kvinna i dag vara säker på att den medicin man får är ordentligt utprövad?

– Man kan vara precis lika säker som man kan vara som man. Det är så att det finns tillräckligt många kvinnor respektive män med i kliniska prövningar för att man ska kunna göra sig en bild av både effekt och säkerhet.

Det är forskare vid University of Michigan i USA som har granskar 661 cancerstudier med över en miljon deltagare. Studierna tog upp sex olika cancerformer som inte är könsspecifika, bland andra lungcancer, munhålecancer och hjärntumör. Forskarna kom fram till att det var en kraftig underrepresentation av kvinnor i nästan samtliga fall. Totalt var 39 procent av deltagarna i studierna kvinnor.

Flera tidigare forskningsrapporter har visat att färre kvinnor än män deltar i många läkemedelsstudier. Framför allt när det gäller hjärt-kärlsjukdomar. Men Jan Liliemark menar att det finns godtagbara förklaringar till det, till exempel att vissa sjukdomar drabbar män i högre utsträckning än kvinnor.

Karin Schenck Gustafsson, chef för Centrum för genusmedicin på Karolinska Institutet menar att Jan Liliemark är dåligt påläst. Inom hennes specialområde, hjärt-kärlsjukdomar till exempel är underrepresentationen av kvinnor in läkemedelsstudier inte godtagbar säger hon.

– Förekomsten av vissa sjukdomar, till exempel hjärtsvikt är lika mycket hos män och kvinnor men representationen i studierna är sneda med mycket färre kvinnor i förhållande till vad det bör vara.

Varför är det så viktigt att ha en lika representation av män och kvinnor?

– Annars kan det bli att man ger fel medicin, att man över- eller underbehandlar, ger fel doser och att man inte tar hänsyn till att det kan ge olika sorters biverkningar, säger Karin Schenck Gustafsson, chef för Centrum för genusmedicin på Karolinska Institutet

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".