Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alzheimers hittas tidigare med ny metod

Publicerat onsdag 22 juli 2009 kl 03.20
Spinalprov visar Alzheimers.

Forskare kan nu bekräfta en metod faktiskt fungerar där man kan ställa en diagnos om Alzheimers sjukdom flera år innan sjukdomen bryter ut. Metoden, som Ekot rapporterade om i juni, har testats och tillämpats i mindre skala ute på sjukhusen i Sverige.

Niklas Mattsson är läkare på Klinisk kemi på Sahlgrenska och doktorand på Göteborgs Universitet och har varit med och bedrivit studien.

– Vi har visat att man kan använda proteiner i ryggmärksvätska för att ställa en tidig diagnos av Alzheimers. Man kan tänka sig att de här testerna blir ett komplement till den kliniska diagnostiken som görs på minnesklinikerna, att man kan använda sig av de här testerna också för att få en säkrare diagnos, säger Niklas Mattsson.

Forskarna har genom att ta proteiner i ryggmärgsvätskan kunnat undersöka vad som händer i hjärnan och på så sätt kunnat ställa en diagnos om Alzheimers. Det har tidigare varit känt att man kan göra testet i ett sent stadium av sjukdomen. Men det som studien nu bekräftat är att metoden även fungerar för att ställa en diagnos i ett tidigare stadium. Det kan handla om upp till fem år tidigare.

Flera stora sjukhus i både Europa och USA har deltagit i forskningsprojektet och 1 500 patienter har ingått i studien. Det handlar om både friska personer, personer med Alzheimers och de som visat tecken på tidig kognitiv nedsättning.

Att man i ett tidigt stadium kan få en diagnos om Alzheimers förhindrar inte att sjukdomen bryter ut. Det enda som är fördelen för patienten är att man i ett tidigare skede kan sätta in de mediciner som behövs och informera familjen om sjukdomen. Men det främsta syftet med studien är att utveckla forskningen om Alzheimers och ta fram nya läkemedel.

Metoden har redan tillämpats på de större sjukhusen i Sverige, men inte rutinmässigt. Vesna Jelic, är specialist i neurologi på Geriatriska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Hon förklarar hur ett test går till.

– Det är en tekniskt enkel undersökning. Patienten böjer sig lite framåt och efter bedövning görs ett litet stick och man får cirka tre milliliter. Sammanlagt tar allt tio minuter till en kvart inklusive förberedelser, säger Vesna Jelic.

Hon förklarar varför det är viktigt att hitta en tidig diagnos för Alzheimers.

– Det är väldigt viktigt, även om vi i dag inte har något botemedel för sjukdomen så finns det möjlighet att sätta in mediciner som har viss symptomatisk effekt, säger Vesna Jelic.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".