Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner bygger egna bredbandsnät

Publicerat fredag 24 juli 2009 kl 03.00
1 av 2
2 av 2
Peter Einarsson. Foto: Jimmy Karlsson/SR.

Många hushåll på landsbygden saknar tillgång till fast bredband, men på flera håll så tar nu kommuner själva till åtgärder för att ändra på det.

I Tingsryds kommun i Småland ska kommunen på egen hand bygga ut ett nätverk av fiberoptik. Peter Einarsson bor med sin familj i byn Björkeryd utanför Väckelsång. De driver fåruppfödsel och jordbruk, och skillnaden kommer att bli stor, berättar han.

– Vi är ganska glada för att vi har fått det här initiativet från kommunen att starta med fiber, för då har vi en chans att komma i framkant av utvecklingen istället för att alltid ligga sist som man ofta har gjort på landet, säger Peter Einarsson.

I hela landet är det fem procent av hushållen som helt och hållet saknar tillgång till bredband. I landsortskommunen Tingsryd är det drygt 20 procent som inte har tillgång till fast bredband, trots att utbyggnaden pågått i nästan tio år.

Men nu satsar kommunen på ett eget fiberkabelnät som ska gå ut till en betydligt större del av befolkningen, speciellt till landsbygden och de mindre orterna i kommunen. Skillnaden är också att en uppkoppling via fiber erbjuder snabbare internetuppkoppling, men också möjligheter till telefoni och tv.

– Vi har sett många gånger när folk ska köpa fastighet på landsbygden så är en av de första frågorna om det finns möjlighet till fiber. Den finns inte, men kommer att finnas framöver, säger Arne Karlsson moderat kommunalråd i Tingsryds kommun.

Det är många kommuner som följer Tingsryds exempel, det säger Peter Dahlström från Länsstyrelsen, som arbetar med länsöverskridande bredbandsfrågor för hela landet.

– Hittills har det varit många kommuner som engagerat sig i utbyggnaden över hela landet. Så visst finns det många exempel. Men sedan är ambitionerna väldigt olika i olika kommuner vad gäller hur långt ut man bygger sina nät på landsbygden, säger Peter Dahlström.

Och fårbonden Peter Einarsson från Tingsryd tycker att utbyggnaden av bredbandet påminner om hur samhället en gång byggdes upp.

– Det här påminner väldigt mycket om hur det gick till när elen kom till landsbygden och när telefonen kom hit. Det var också väldigt mycket folk som bodde här som tog initiativen och fick göra ganska mycket av jobben. Mycket av det här gjordes i form av små kooperativa föreningar på landsbygden från början. Så vi kanske är lite tillbaka till det här som man gjorde på 1920-talet, säger han.

Jimmy Karlsson, Jönköping
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".