Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringens klimatbistånd kritiseras

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 05.41
Biståndsminister Gunilla Carlsson vill sätta press på Världsbanken. Arkivfoto: Jessica Gow/Scanpix.

Regeringen vill ge 700 miljoner kronor i klimatbistånd till en av Världsbankens fonder. Regeringen fattar beslutet i dag. Det möter viss kritik bland biståndsorganisationer, men biståndsminister Gunilla Carlsson är positiv.

– Det här är ett extrabidrag för att EU ska jobba med klimatanpassning i utvecklingsländerna inom ramen för den klimatsatsning som regeringen nu gör. Vi ser att Världsbanken har bra förmåga att jobba med fokus på detta och har också blivit allt duktigare att kombinera fattigdomsbekämpning med klimatutmaningen, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Sedan tidigare har regeringen bestämt att fyra miljarder kronor ur biståndsbudgeten ska gå till klimatsatsningar bland utvecklingsländerna fram till 2012.

Enligt dagens regeringsbeslut ska 700 miljoner kronor av de pengarna nu kanaliseras via Världsbankens fond IDA, som riktar sig till de allra fattigaste länderna och har en bred verksamhet.

En rad biståndsorganisationer har tidigare kritiserat att Sverige tar klimatpengarna till tredje världen just från biståndsbudgeten.

Det finns också kritik mot att Världsbankens fond nu får del av pengarna, eftersom länderna inom FN:s klimatkonvention enats om att klimatmedel ska satsas via fonder som är kopplade till konventionen och där länderna i tredje världen har större inflytande.

– Det finns också ett stort förtroendegap för Världsbanken bland utvecklingsländerna. Vi ska komma ihåg att inte Världsbanken styrs demokratiskt, det är en institution där rika länder har mycket större inflytande än fattiga länder.

– Det är också en institution som själv är väldigt dålig på klimatsmart politik. Världsbanken satsar gigantiska summor på fossilbränsle, säger Penny Davies, ansvarig för utvecklingsfinansiering vid Diakonia.

Men Gunilla Carlsson tror att länderna i tredje världen på sikt ska få större inflytande över Världsbankens verksamhet.

– Vi ställer krav på Världsbanken att ha mer lyhördhet och på sikt också en annan typ av styrelserepresentation, säger Gunilla Carlsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".