Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljuset avgörande faktor för fiskebestånd

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 07.00
Alger på botten är beroende av solljus. När ljuset till botten minskar påverkas fiskeproduktionen. Arkivbild: Scanpix.

Klara blåa insjöar riskerar bli förvandlade till bruna grumliga sjöar när klimatet blir varmare och nederbörden ökar. Samtidigt minskar fiskbeståndet eftersom solljuset får svårare att tränga igenom det allt grumligare bruna vattnet.

Det är forskare vid Umeå universitet som i en artikel i vetenskapsmagasinet Nature visar att ljuset har en avgörande betydelse när det gäller livsbetingelserna i sjöar.

– I och med att ljusklimatet blir sämre så blir det mindre produktion av alger på bottnarna, det blir mindre bottendjur som lever på de här algerna och det leder till att det blir minskad fiskproduktion, säger Lennart Persson, professor i akvatisk ekologi vid Umeå Universitet.

Det är just ljusets betydelse som är det avgörande i Umeåforskarnas studie. De har jämfört klara fjällsjöar där siktdjupet är 15 till 20 meter med brunfärgade skogssjöar där ljuset endast når ner ett par meter.

Studierna visar det är ljuset som avgör tillväxten av fisk i sjöar, inte näringstillgången som de flesta tidigare trott.

Bottenlevande alger behöver solljus för sin syreproduktion, algerna är föda för bottenlevande djur som i sin tur äts av fisk.

Om vattnet blir grumligt påverkas hela näringskedjan. Lennart Persson tror att de nya forskningsresultaten kan få konsekvenser bland annat för skogsbruket.

– Jag tror att man måste beakta det här i relation till hur vi bedriver skogsbruket, hur vi dikar ut och så vidare påverkar direkt mängden organiskt material som går ut i sjöar och produktion i sjöar.

Det allt varmare klimatet kommer att bidra till att förvandla blåa sjöar till bruna och även påverkan fisketillgången i Bottenhavet och Bottenviken.

– Vi förväntar oss med ett förändrat klimat mera nederbörd och vi kommer att få mer flöden ut från de stora älvarna och med älvvattnet så kommer mycket av det här färgade organiska materialet ut, vilket leder till minskad växtplanktonproduktion och så vidare till minskad fiskproduktion.

Att ändra fokus från övergödning till brist på ljus tror Lennart Persson kan skapa debatt i resten av världen där de flesta sjöar inte är blåa utan bruna.

– Vi säger inte att det har varit fel men vi säger att det här med övergödningsproblematiken har egentligen berört en minoritet av världens sjöar. Ska vi förstå vad som händer i flertalet sjöar på jorden så är det här med ljusklimatet kanske den viktigaste faktorn, säger Lennart Persson.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".