Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhus behandlar för tidigt födda olika

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 03.07
På två sjukhus i Sverige försöker man rädda alla barn som föds i vecka 22. Foto: Anders Wiklund /Scanpix.

Riktlinjerna för vilka för tidigt födda barn som får hjälp att överleva skiljer sig åt på de sju universitetssjukhusen i landet. Det visar en rundringning som Ekot har gjort. På två sjukhus försöker man rädda alla barn som föds så tidigt som redan i vecka 22, medan de andra sjukhusen inte alltid gör det.

På neonatalavdelningen på Uppsala Akademiska sjukhus är policyn: Alla barn alltid.

– Fingrarna var som tandpetare, nu är väl huvudet som en tennisboll men det har varit mindre, säger Helen Andersson.

Freja vägde bara drygt 400 gram när hon föddes i 22:a graviditetsveckan på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där och på Norrlands universitetssjukhus i Umeå försöker man alltid rädda alla barn som föds för tidigt, alltså även de som föds redan i vecka 22, då ett barn tidigast kan överleva.

– Jag trodde kanske inte att hon skulle överleva överhuvudtaget när jag fick reda på att hon skulle komma ut. Sedan sa alla att jag hade haft tur som hade kommit till rätt ställe, säger Helen Andersson.

På de sjukhusen står man alltså redo med utrustning och personal för att börja intensivvårda barnen direkt. Och det är en självklarhet menar Katarina Strand Brodd som är barnläkare och forskare vid akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Alla människor som föds ska ha samma rätt till vård utifrån sina sjukdomar och sina behov. Att födas för tidigt är ett akut tillstånd där man inte kan säga när man ser barnet eller innan det är fött om det kommer att gå bra eller dåligt. Då måste de få adekvat hjälp från början, säger Katarina Strand Brodd.

Men det saknas nationella riktlinjer i frågan och på de andra fem universitetssjukhusen i landet har man en annan policy. Där går man inte rutinmässigt in med livsuppehållande hjälp förrän i vecka 23 eller 24, eftersom så få av de barn som föds i vecka 22 överlever sitt första år, bara runt tio procent och de flesta med bestående men.

Konsekvenserna av att alltid försöka rädda alla barn är helt enkelt för stora. Menar Per Odelberg Johnson, överläkare vid neonatalenheten vid universitetssjukhuset i Linköping.

– Det är en oerhört tung behandling och säkerligen också smärtsam situation för barnet och för föräldrarna. Om barnet överlever med svåra men är det ett etiskt tveksamt läge om barnet inte kan få ett något så när fullvärdigt liv.

Nuförtiden är det i praktiken bara när det gäller just barn födda i vecka 22 som sjukhusens riktlinjer skiljer sig åt men de fem övriga sjukhusen gör alltid individuella bedömningar och satsar ibland också på så små barn, i samråd med föräldrarna. Till exempel om det finns anledning att tro att barnet faktiskt är äldre än 22 veckor eller om det verkar vara livskraftigt.

Trots att det är ovanligt att barn föds levande i vecka 22, ungefär 50 stycken på tre år, så vill flera läkare som Ekot har pratat med ha gemensamma riktlinjer i frågan.

– Det ska inte ha någon betydelse hur man är född hur man satsar på barn i Sverige tycker jag, Erik Stenninger, överläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

– Jag tycker att vi borde kunna enas i den här frågan, det är framförallt viktigt för de barn som föds att man ska ha samma förutsättningar oavsett var man föds i Sverige. Det måste också vara viktigt för föräldrar att veta att oavsett var de befinner sig så ska de få samma hjälp, säger Katarina Strand Brodd.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

I samarbete med Det svåra valet som sänds 11.03 i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".