Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Allt fler unga utan jobb

Arbetslöshet försenar steget till vuxenliv

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 05.00
Ungdomars osäkra ekonomiska situation gör att de tvingas bo kvar hemma, att de väntar med att skaffa familj och de drabbas oftare av psykisk ohälsa. Foto: Scanpix.

Nära 10 procent är nu öppet arbetslösa enligt de senaste siffrorna från SCB, men för ungdomar ligger siffran på hela 30 procent. Med varje kris flyttar välståndet uppåt i åldrarna och den utvecklingen skapar ökade välfärdsklyftor mellan generationerna. Det säger sociolog Joachim Vogel, som under 30 år har arbetat med SCB:s välfärdsundersökningar.

– Vi går mot en situation där man i 20-årsåldern släpar efter de äldres välfärdsutveckling. När sedan krisen har slagit till och sysselsättningen tar ett skutt nedåt, då skärps hela den här processen. Efter 90-talskrisen har vi knappt repat oss ännu. Nu kommer alltså nästa kris som vi inte vet var den kommer att sluta, säger Joachim Vogel.

När ungdomar blir arbetslösa försenas deras inträde i vuxenlivet, säger Joachim Vogel. Under sina år på Statistiska Centralbyrån studerade han bland annat vad det får för konsekvenser för ungdomars levnadsstandard.

Resultatet visar att deras osäkra ekonomiska situation gör att de tvingas bo kvar hemma längre, att de väntar med att bli sambo och skaffa familj, och att psykisk ohälsa blir allt vanligare bland unga.

– På sikt så är det så att en 23-åring blir så att säga ekonomiskt vuxen och självständig ofta inte lika lätt som en 19-åring för 20 år sedan.

Sandra Nyberg Elmér från Valla är nyutbildad undersköterska. Hon gick ut gymnasiet i juni och är nu arbetslös. Hon söker alla jobb hon kan och har hon inte hittat något i höst är planen att läsa upp betygen och söka till högskolan.

Sandra Nyberg Elmér känner igen sig i Joachim Vogels beskrivning av konsekvenserna av att vara ung och arbetslös.

– Jag känner att jag inte kan ha ett riktigt liv utan att ha ett jobb. Det är så mycket som påverkar en, man blir aldrig självständig.

– Genom ett jobb så kan man få pengar så att man kan betala hyran till en lägenhet, man får ett socialt liv och sådana saker. För oss som nyss har gått ut gymnasiet så är jobb ett sätt att komma ut i arbetslivet och in i vuxenvärlden, säger Sandra Nyberg Elmér.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".