Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart vad som orsakade färjekrock

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 11.45
1 av 5
Gotlandsfärjan MS Gotland (till höger) kolliderade med HSC Gotlandia II (till vänster) och orsakade ett stort hål i skrovet. Fem personer fördes till sjukhus (nedtill). Foto: Pelle Hyppel, Maja Suslin och Scanpix.
2 av 5
Klicka för grafik
3 av 5
Chockade passagerare ombord på en av de inblandade färjorna i Nynäshamn. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
4 av 5
En kraftig dimma skymmer sikten helt vid färjeterminalen i Nynäshamn. Foto: Lisen Elowson Tosting.
5 av 5
I Destination Gotlands terminal i Visby fanns vid 15-tiden ännu ett stort antal resenärer kvar. De väntade på besked om nya restider och information om färjetrafiken. Personal på plats hade dock ingen information utan avvaktade besked från trafikledningen. Foto: Rosmarie Karlsson/SR.

Uppdaterad: 19:03
 Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan på förmiddagen då passagerarfärjan MS Gotland krockade med den mindre snabbfärjan Gotlandia II vars skrov slets sönder. Fem passagerare har förts till sjukhus och ytterligare tio chockades.

Båda fartygen, med omkring 1 900 passagerare ombord, har nu gått in till kaj och händelsen ska nu utredas.

– Det är dags att lägga till och då smäller det bara. Ena sidan kommer in. Folk blir chockade och flyger över till andra sidan. Det går hål i båten helt enkelt.  Man ser ut och man ser lite blodspår, säger Pelle Hyppel som var ombord på färjan snabbfärjan Gotlandia II, till Sveriges Radio Gotland.

Kollisionen med den mindre färjan HSC Gotlandia två ägde rum en kvart efter att M/S Gotland lämnat kajen i Nynäshamn. Det är oklart varför fartygen krockade, men tjock dimma i området kan ha bidragit till dålig sikt.

Fem personer fördes till sjukhus efter kollissionen. De har klämskador och skador i buken och revbenen. Ytterligare tio chockades.Passagerare och bilar
har nu fått lämna de två Gotlandsfärjorna. Enligt färjebolaget Destination Gotland kommer olyckan att medföra störningar i trafiken.– Här hos oss står det bara att nästa avgång är senarelagd på grund av tekniska prolem, säger resenären Hans Andersson som fanns på plats i färjeterminalen i Visby under eftermiddagen.

För närvarande går det inte att boka om biljetter eftersom skadorna på färjorna analyseras. Det är oklart när de kan sättas i trafik igen.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan. Polisen har inlett en förundersökning som kommer att ledas av sjöpolis i samverkan med Sjöfartsinspektionen och Haverikommissionen.

Men även om det var tjock dimma vid krocktillfället ska en sådan här olycka inte kunna inträffa, säger Kurt Lilja som är tillförordnade hamnchefen i Nynäshamn.

– Dimma är ganska vanligt och ska inte kunna orsaka en olycka. Då man har både radar och positionsinstrument så kan dimma endast vara en bidragande orsak, men inte den enda orsaken, säger Kurt Lilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".