Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på riktlinjer för vård av tidigt födda

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 12.03
Mattias föddes redan i vecka 24 och vägde bara 711 gram. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Både läkare och politiker kräver nu gemensamma riktlinjer för vilka för tidigt födda barn som ska få hjälp att överleva. Ekot berättade tidigare i dag att vårdinsatserna för de mycket för tidigt födda skiljer sig åt vid landets sju universitetssjukhus.

Malin Kermiche Nyberg skickades från Gävle till Akademiska sjukhuset i Uppsala, där de rutinmässigt försöker rädda alla barn som föds i 22:a gravidietsveckan, för att föda sonen Amir.

– Hade de kommit på vad som var fel med mig dagen innan i Gävle så hade det kanske varit fullt Uppsala och då hade inte Amir funnits i dag. Det gör mig ganska ledsen med tanke på föräldrarna som inte får chansen. Det borde vara lika för alla, säger Malin Kermiche Nyberg.

När Amir föddes vägde han bara 460 gram och fick ligga på intensivvården i sex månader.

– Han såg ut som en fågelunge. Knappt det. Men för mig var han inte konstig. Han var ett mirakel, säger Malin Kermiche Nyberg.

I dag är han sju år och har en lindrig utvecklingsstörning men annars har han inga svårare bestående men trots att han föddes så extremt för tidigt. Mamman Malin Kermiche Nyberg först fick veta att han skulle dö.

– Jag fick höra att mitt barn inte skulle överleva när jag åkte med ambulansen. Det gjorde att jag hade väldigt konstiga tankar under förlossningen men precis när det började komma igång så kom de in och sa att det fanns ett läkarteam där och att de kunde rädda honom. De tog ut honom och de gav honom respirator på en gång, säger Malin Kermiche Nyberg.

På universitetssjukhusen i Uppsala, där Amir föddes, och i Umeå försöker man alltid rädda alla för tidigt födda barn, även de som föds redan i vecka 22 då ett barn tidigast kan överleva utanför magen.

De andra fem universitetssjukhusen gör däremot inte alltid det eftersom ytterst få av barnen överlever utan skador. Flera läkare som ekot pratat har länge velat se nationella riktlinjer i frågan.

– Det ska inte ha någon betydelse var man är född hur man satsar på barn i Sverige tycker jag, säger Erik Stenninger är överläkare på barnkliniken vid universitetssjukhuset i Örebro.

Katarina Strand Brodd, barnläkare och forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala menar också att det behövs gemensamma riktlinjer i frågan.

– Det är framför allt viktigt för de barn som föds att de ska ha samma förutsättningar oberoende av var man föds i Sverige. Det måste också vara viktigt för föräldrar runt om i Sverige att de får samma hjälp oberoende var de bor i Sverige, säger hon.

Politiker från både alliansen och oppositionen menar att de etiska skillnaderna är oacceptabla och Centerpartiets Kenneth Johansson, ordförande i riksdagens socialutskott kräver samlade riktlinjer i frågan.

– När det gäller de etiska övervägandena så är det oförsvarligt att de skiljer sig så mycket mellan våra universitetssjukhus, säger Ylva Johansson, socialdemokratisk vice ordförande i riksdagens socialutskott.

Varken statens medicinsketiska råd eller socialstyrelsen tänker i nuläget komma med några råd eller riktlinjer i frågan även om den har diskuterats länge. Socialstyrelsen menar att det är upp till läkarna själva att komma överens.

Men på Barnläkarföreningens neonatalsektion där man skulle kunna enas om gemensamma riktlinjer, menar ordföranden Stellan Håkansson att det inte behövs eftersom det handlar om så få barn och så svåra fall.

– Det är en gråzon som vi alltid kommer att få leva med när det gäller den här väldigt mycket för tidiga födelsen där gränsen till liv över huvud taget är möjligt. Jag uppfattar att vi är ganska väl överens om hur vi hanterar de här situationerna och att det i någon mån kan skilja sig vecka 22 men det har en ganska marginell betydelse, säger Stellan Håkansson.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".