Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lägre utsläpp när tomatodlare bygger om

Publicerat måndag 3 augusti 2009 kl 10.00
Tomaten är inte längre någon klimatvärsting, hävdar kvalitetsmärkningen Svenskt sigill. Foto: Scanpix.

De senaste årens klimatlarm har fått tomatodlarna att byta växthusvärme. De flesta tomatodlare har bytt till förnybart bränsle, och utsläppen av koldioxid minskar kraftigt. Det visar en ny undersökning från kvalitetsmärkningen Svenskt Sigill.

Gunnar Lagerman är tomatodlare i Gryt söder om Norrköping. Han har ett växthus helt i glas, stort som en sporthall, 1500 kvadratmeter. Han odlar från februari till oktober och plantorna måste hållas torra och varma hela tiden, även på natten. Det kräver eldning.

För några år sedan var bränslet olja. Men nu har Gunnar Lagerman gått över till träflis, och dessutom satt upp en så kallad energiduk, en ridå man drar för på natten. Den håller värmen inne. Bara det enkla knepet reducerar energibehovet med upp till en tredjedel.

– Det känns jättebra att ha gjort de här investeringarna, man vill dra sitt strå till stacken när det gäller miljön helt enkelt, säger han.

Fyra av fem svenska tomatodlare arbetar numera så här och koldioxidutsläppen har minskat ner till en femtedel av tidigare nivåer. Så nu är svenska tomater lika bra som spanska som värms med bara solsken. Det hävdar Svenskt sigill, ett dotterföretag till LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

– Tidigare har man upplevt tomaten som en klimatvärsting, men det är den inte i dag, säger Sören Persson, vd för Svenskt Sigill.

Den stora förändringen i odlingsmetoderna kom för ungefär tre år sedan med stigande oljepriser. Sedan följde en klimatdebatt där tomaten fick dåligt rykte och drev på processen.

Svenska naturskyddsföreningen glädjer sig åt utvecklingen. Gun Rudquist som är avdelningschef på föreningen är nöjd, men säger samtidigt att det gäller att tänka på helheten också som konsument.

– Man kanske inte ska köra långt för att köpa de här tomaterna, man ska kanske satsa på att säsongsköpa tomater. Varje steg i rätt riktning är jätteviktigt.

Jonas Fredén
jonas.fredén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".