Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Otränade brandmän problem för brandkår

Publicerat fredag 24 juli 2009 kl 05.54
Krävande yrke.

Är brandmannautbildningen för slapp när det gäller fysisk träning? Den frågan diskuteras livligt inom brandkårerna i landet. Av dem som söker anställning vid Nerikes brandkår i Örebro län är det över en fjärdedel som inte klarar grundkraven.

– Vi har haft bekymmer med dem som kommer från skolorna, att en del är dåligt tränade. De kan har hållit på med styrketräning men inte med konditionsträning, säger P-O Staberyd, brandchef på Nerikes Brandkår.

– Och det prov som är för rökdykning är att man ska gå på ett band under sex minuter med en viss arbetsbelastning. Det förekommer att elever klarar en eller två minuter, säger han.

Det så kallade rullbandstestet är ett lägstakrav som arbetsmiljöverket har ställt för att man ska få rökdyka över huvudtaget.

Men i många kommuner är rullbandstestet tuffare än arbetsmiljöverkets lägstakrav. Dessutom ställer de flesta kommuner ännu fler krav på brandmännen.

Lotta Eriksson är handläggare på utbildningsenheten på Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, som anordnar brandmannautbildningen. Hon säger att det inte finns någon obligatorisk fysisk träning på utbildningen.

– Det är mera en rekommendation, däremot så finns det fysledare som hjälper till att lägga träningsprogram och så. För att kunna klara sig kan man oftast inte bara träna kondition eller bara träna styrka utan man måste ha en kombination av båda två.

Lotta Eriksson säger att det skolorna gör är att informera eleverna om vilka krav som ställs ute på landets räddningstjänster. Sedan är det upp till eleverna själva om de vill träna eller inte.

P-O Staberyd på Nerikes brandkår tycker det är märkligt att de nyexaminerade eleverna inte är bättre tränade.

– Man är trots allt medveten om vad det här är för yrke och vilka krav som ställs och då får det inte komma som en chock när man väl ska söka en anställning eller ett vikariat att man inte klarar av det här. Man ska också ha en god fysisk status när man blir antagen på skolorna.

Mattias Rensmo, Örebro
mattias.rensmo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".