Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skotsk kvinna får influensavård i Sverige

Publicerat fredag 24 juli 2009 kl 12.02

En gravid kvinna från Skottland, som är svårt sjuk i den så kallade svininfluensan, har blivit flyttad till Karolinska universitetssjukhuset eftersom alla platser på specialenheten i Storbritannien var upptagna.

Hon får nu behandling med konstgjord lunga, alltså samma behandling som den 22-åring från Norrköping som också har svininfluensan, får.

Kvinnan, som är 26 år, blev sjuk förra veckan och flyttades från ett sjukhus i Skottland till Karolinska Universitetssjukhusets ECMO-enhet.

Orsaken till flytten var att det inte fanns några behandlingsplatser kvar i Leicester, där kvinnan skulle ha fått vård. Kvinnan, som är gravid, ska enligt BBC lida av svåra komplikationer av sjukdomen.

Det finns i dag mellan två och fyra platser där man kan få ECMO-behandling i Sverige.

Stefan Engqvist, som är chefsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, tror inte att det kommer att bli brist på ECMO-behandlingsplatser i Sverige.

– Garantier är alltid väldigt svåra, men enligt våra bedömningar har vi tillräckliga resurser om vi ställer om verksamheten utifrån de behov som uppstår. Det är egentligen det som hela epidemiplaneringen går ut på, att vi har en stegvis plan.

Vad skulle det kunna få för konsekvenser om det inte fanns tillräckligt med behandlingsplatser?

– Som sagt, vi har väldigt stora möjligheter att successivt ställa om all vår verksamhet för att ta hand om de problem som uppstår, så det är en ganska teoretisk fråga. Vi gör bedömningen att vi har resurser att ta hand om de komplikationer som kommer att uppstå.

Orsaken till att kvinnan kunde bli förflyttad till Sverige är att ECMO-enheten på Karolinska Universitetssjukhuset har ett samarbete med flera länder i Europa.

Och enligt Stefan Engqvist är det inget ovanligt att man tar emot patienter från andra länder.

– Det finns ett europeiskt nätverk med liknande centra runt om i Europa och detta nätverk har ett väl fungerande samarbete. Det förekommer också i vanliga fall att vi skickar patienter och hjälper varandra med patienter över nationsgränserna.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Sprider sig

Den så kallade svininfluensan har nu spridits till nästan alla länder i världen, meddelar Världshälsoorganisationen, WHO, i dag.

Spridningen fortsätter och fall av influensan har bekräftats i 160 av 193 länder som är medlemmar i WHO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".