Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Säkerheten måste höjas

Inbrottsvåg mot återvinningscentraler

Publicerat torsdag 30 juli 2009 kl 05.24
1 av 3
Återvinningscentralen Sandladan i Falkenberg. Foto: Jimmy Karlsson/SR.
2 av 3
Sven-Åke Gunnander utanför Sandladan. Foto: Jimmy Karlsson/SR.
3 av 3
Elektronik är några av de föremål som stjäls. Arkivbild: Scanpix.

Skadegörelse och inbrott på återvinningscentralerna i landet är så vanligt förekommande att säkerheten höjs på många håll för att hålla tjuvarna borta. Det gäller till exempel Sandladan i Falkenberg, som har satt upp ett larmat elstängsel runt anläggningen.

– Det är ett nätstaket, 2,50 meter högt, kanske 2,70, och sedan är det ett antal trådar på insidan med ström i, och även larm, säger arbetsledaren Sven-Åke Gunnander på Sandladan i Falkenberg.

Runt omkring återvinningscentralen här i utkanten av Falkenberg går ett larmat el-staket som är laddat med 10 000 volt.

De bemannade återvinningscentralerna ligger oftast i utkanten av städerna, vilket länge gjort dem till en guldgruva för tjuvar som ostört har kunnat leta efter värdefullt skräp i form av metall, vitvaror och elektronik. Och att ta något från en sortergård eller återvinningscentral är olagligt, eftersom att i samma sekund som något slängs här så ägs det av kommunen eller bolaget som ansvarar för driften. De är också ansvariga för att det återvinns på ett korrekt sätt.

Tidigare har skrotet endast skyddats av ett vanligt stängsel, men numera är det standard med ett larmat elstängsel när en ny anläggning byggs. Även kameraövervakning blir allt vanligare.

– Tidigare var det ju så att vi knappt hann lämna anläggningen förrän vi hade besök härinne och vi lagade i princip staketet varje dag, men så klippte man upp det på kvällarna och det var folk som rotade i containrarna, vilket är ett arbetsmiljöproblem för personalen. Det har blivit betydligt bättre och lugnare med det här, säger Sven-Åke Gunnander i Falkenberg.

Problemen med stölder finns i hela landet, berättar Jon Nilsson Djerf från branschorganisationen Avfall Sverige.

– Det förekommer på de flesta återvinningscentraler i landet. Det finns ungefär 650 stycken.

Kommunernas kostnader för säkerheten är höga. Det kostar omkring 40 000 kr för 100 meter elstängsel.

Enligt Avfall Sverige går en tredjedel av det som hushållen betalar för sophämtningen till de bemannade återvinningscentralerna och en stor gåt del till säkerheten.

– Säkerhetsåtgärderna är ett onödigt ont, säger Sven-Åke Gunnander på återvinningscentralen i Falkenberg.

– Det är ju som det är i dag, men det är inte billigt att göra staket runt hela anläggningen.

Jimmy Karlsson, Jönköping
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".