Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Högre insats god affär för bostadsrätter

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 07.54
Bra att betala föreningens lån. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Den som bor i en bostadsrättsförening som har stora lån kan spara flera tusenlappar i månaden genom att betala in en extra insats till bostadsrättsföreningen.

Om föreningen betalar av på lånen får medlemmarna lägre månadsavgifter och dessutom en möjlighet att göra avdrag för räntekostnader som föreningen inte får dra av.

Trots att det inte längre är någon fördel ligger många bostadsrättsföreningar kvar med stora lån, ofta bundna på flera år och med en hög ränta. Om den enskilde medlemmen istället lånar upp pengarna och gör ett kapitaltillskott så blir räntekostnaderna avdragsgilla.

Bengt Olsson sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen Malö i Kärrtorp i Stockholm och i hans förening har medlemmarna gjort ett kapitaltillskott, eller en insatshöjning, och därigenom minskat föreningens lån.

– Vi gjorde en insatshöjning helt enkelt. Därmed så sänkte vi föreningens lån i samma utsträckning, en ganska stor utsträckning. Bortåt en nästan femtio procent av lånen betalade vi bort.

Men lånen blev ni inte av med. Ni sköt över dem på medlemmarna istället?

– Javisst, men medlemmarna har rätt att dra av för sina räntor i sina personliga deklarationer. Det kan inte en förening göra.

Gör man inte medlemmarna mer sårbara genom det här?

– Nej, egentligen inte. Det är klart att det förskjuts till individen men varje medlem hade en andel i föreningens lån också. De var ju dyrare att betala än om man har de individuella lånen.

I Bengt Olssons förening sköt den som bodde i en medelstor trea till 370 000 kronor. Månadsavgiften för medellägenheten minskade därmed med 2 000 kronor.

Avgiftsminskningen gjorde dessutom att föreningens bostadsrätter steg i värde. Medellägenhetens marknadsvärdeökning blev 450 000 kronor, alltså 80 000 kronor mer än insatshöjningen, enligt en oberoende värderingsfirma.

– Har man låga avgifter i en förening är människor benägna att betala mer för en sådan lägenhet. Därför var det ingen svårighet för individer som behöver låna att få de lånen.

Bengt Olsson säger att en del medlemmar först var skeptiska till att gå till banken och ta egna lån för att betala ytterligare en insats till bostadsrättsföreningen men till slut blev det en hundraprocentig uppslutning.

Eftersom alla ställde upp slapp man en prövning i hyresnämnden, vilket annars krävs. För att insatshöjning över huvud taget ska kunna bli aktuell måste två tredjedelar av medlemmarna vara med på noterna.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".