Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkare vill inte utföra omskärelse

Publicerat lördag 25 juli 2009 kl 03.17

Uppdaterad: 13:26
Många läkare vill inte utföra omskärelse på unga pojkar, trots att landstingen uppmanas att erbjuda det i höst. Det är ett stympande ingrepp utan medicinsk grund, säger Gunnar Göthberg, ordförande för Svensk barnkirurgisk förening.

– Jag tycker att det är fel att göra ett ingrepp på pojkar där det inte finns någon medicinsk grund för det. Och det här är då ett barn som inte får vara med i beslutet av ingreppet.

En undersökning som Svensk barnkirurgisk förening har gjort visar att två tredjedelar av deras 75 medlemmar inte vill utföra manliga omskärelser som inte är medicinskt motiverade. De flesta har samma etiska invändningar som Gunnar Göthberg.

Enligt Dagens Nyheter är det i dag 12 av Sveriges 21 landsting som inte erbjuder manlig omskärelse.

Frågan har varit omtvistad under lång tid. Det finns forskning som visar att omskärelse har fördelar, bland annat att det skyddar mot vissa sexuellt överförbara sjukdomar.

Men samtidigt finns stora risker inblandade. Det utförs runt 3 000 omskärelser på pojkar i Sverige varje år och Socialstyrelsen uppskattar att så många som 2 000 av dem görs av personer som varken är läkare eller har myndighetens tillstånd, något som lett till svåra skador på flera barn.

För att få bukt med detta uppmanar Sveriges kommuner och landsting alla sina medlemmar att börja erbjuda ingreppet i höst, säger Göran Stiernstedt, chef för organisationens vård- och omsorgsavdelning.

- Genom att rekommendera att man tillhandahåller det här får bort den så kallade köksbordskirurgin.

Vad är det?

– Att de här ingreppen utförs hemma på köksbordet under väldigt dåliga hygieniska förhållanden, med stor risk för bristande patientsäkerhet, säger Göran Stiernstedt.

Men Gunnar Göthberg är orolig att det tar för mycket resurser från annan vård.

– Vi har köer i sjukvården, vi har köer inom barnkirurgi, till exempel till att operera ett barn med bråck. Ska det här jämställas med det tycker jag att det blir väldigt fel.

Men hur ska man komma tillrätta med alla de personer som utför det, utan att vara medicinskt kunniga och skadar barn?

– Jag tror att det kommer att fortsätta, för jag tvivlar på att landstingen kommer att ha ett pris på detta, som gör att alla tycker att det är okej. För att det inte ska vara skattemedel som betalar det måste man ha en så pass hög prislapp att det fortfarande kommer att vara familjer som väljer att göra det på annat sätt.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".