Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöministern optimistisk efter Åremötet

Publicerat lördag 25 juli 2009 kl 15.41
Presskonferens efter Åremötet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

På EU-ländernas miljöministermöte i Åre gällde diskussionen före avslutningen framför allt klimatfrågan och hur EU ska förbereda sig inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december. Miljöminister Andreas Carlgren anser att han har fått ett kraftigt stöd för att driva klimatförhandlingarna hårt under hösten.

– Vi har fått en mycket bred uppslutning att EU är berett att gå upp till en utsläppningsminskning på 30 procent, så fort vi har fått klart att andra parter också lägger tillräckligt stora utsläppningsminskningar på bordet. Och vi har fått de mandat vi behöver för att också kunna ta initiativ, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Men det här med 30 procent har ni ju sagt tidigare. Vad är nytt i dag?

– Att vi har bekräftat den breda uppslutningen bakom att det är dit EU vill.

Skulle det inte smälla högre om ni sa att ni vill minska 30 procent oavsett vad andra säger?

– Då skulle vi tappa greppet om hävstången. Det betyder ju i själva verket att andra länder skulle göra för lite. Det räcker inte att den som står för en tiondel av världens utsläpp har höga ambitioner. Vi måste se till att de som står av 90 procent av utsläppen också gör tillräckliga utsläppsminskningar, annars har vi inte räddat klimatet.

I slutet av oktober avgörs om EU behåller sin ledande roll i klimatförhandlingarna. Då är det ministermöten med både EU:s finansministrar, miljöministrar och statsministrar, den så kallade superveckan.

Då kanske också andra industriländer har gett tydligare signaler om vilka utsläppsminskningar de är beredda till. Bland miljöministrarna råder nu i alla fall stor enighet, enligt Andreas Carlgren.

– Jag har fått en väldigt bred uppslutning i dag och miljöministrarna är oerhört beslutna att kunna fortsätta att ta ledningen, både inom EU, men också internationellt, för att vara säkra på att vi når en tillräcklig överenskommelse i Köpenhamn.

Men även om miljöministrarna nu är eniga, hur kan man veta att hela regeringarna, finansministrar och andra, också är med på det här?

– Det kommer att vara en utmaning. Men vi har i varje steg hittills som vi har tagit visat att miljöministrarna har klarat att vara den drivande kraften. Jag tycker också att vi här har förberett oss på det sättet, och jag har fått de mandat som behövs, för att också kunna ha en stor chans att se till att miljöministrarna klarar den stora uppgiften också framöver, säger Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson, Åre
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".