Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
samkönade äktenskap

Homoäktenskap fortfarande partnerskap

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 02.00
Systemet är inte ikapp lagen. Foto: Jonas Ekströmer /Scanpix.

Fortfarande är det bara i personbevisen som förändringen om könsneutrala äktenskap kan ses. I alla andra register registreras samkönade äktenskap som partnerskap, något som egentligen inte kan ingås längre.

Den första maj trädde den könsneutrala äktenskapslagstiftningen i kraft, vilket innebär att även par med samma kön kan gifta sig. Staffan Ivarsson gifte sig med sin man i början av juli men när han ringde Skatteverket sa handläggaren att han inte stod registrerad som gift.

– Då sa kvinnan "nej, det står att du är registrerad partner". Då blev jag väldigt förvånad och väldigt besviken. Det blir lite förnedrande att man ska pådyvlas något som inte finns längre. Vi är klassificerade som något som inte finns. Det känns ganska tråkigt.

Innan det blev möjligt för personer av samma kön att gifta sig kunde man ingå ett så kallad registrerat partnerskap. De som tidigare ingått ett sånt partnerskap kan nu välja att omvandla det till ett äktenskap eller att stå kvar som partners. Det är dock inte möjligt att ingå ett nytt registrerat partnerskap, eftersom det nu istället är äktenskapet som ingås.

Men det här fungerar alltså inte i praktiken. Personer som gift sig registreras fortfarande som partners i alla register på myndigheterna runt om i landet. Det är bara på personbevisen och personbilderna som äktenskapet syns. Det förklarar Gunnel Nyström på Skatteverkets folkbokföringsavdelning såhär.

– Det beror på att lagstiftningen togs väldigt snabbt och anpassningar i våra system tar väldigt lång tid. Det är så att även kunderna som tar emot uppgifterna i samhället måste få en viss tid på sig för att utveckla sina system. Det är inte gjort på en handvändning. Det tar sin tid.

Tycker du att det borde har dröjt lite med att lagen trädde i kraft?

– Ja, det tyckte vi allihopa här.

Skatteverket räknar nu med att systemen ska vara anpassade och klara i november. Men det är alldeles för trögt, tycker Sören Juvas som är förbundsordförande på RFSL.

– Jag tycker att det tar för lång tid att genomföra de här förändringarna. Det var inte oväntat att lagändringen skulle komma. Sex av sju partier hade den uppfattningen. Man borde ha kunnat planera det här på ett bättre sätt hos de olika myndigheterna.

Staffan Ivarsson som gift sig och inte ville ingå ett registrerat partnerskap med sin man är besviken.

– Det är nonchalant. Det är som om att de säger att de får det här epitetet att vara gifta när vi har tid. Det känns inte bra.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".