Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner kan slippa upphandlingar

Publicerat söndag 26 juli 2009 kl 12.43

Regeringen föreslår att kommuner och landsting ska slippa göra offentliga upphandlingar om de bedriver verksamhet i egna bolag. Lagen är tänkt att vara tillfällig och gälla under några år.

Den är en reaktion på en dom i Regeringsrätten förra året, som skulle kunna skaka om den kommunala verksamheten rejält. Det anser Dan Ericsson, statsekreterare i finansdepartementet.

– Man förändrar förutsättningarna för samtliga kommunala bolag vad gäller upphandlingsfrågor. Och det är ju väldigt många, det är kring 1 500 som berörs, det är 45 000 anställda och man omsätter 145 miljarder. Så det är stora belopp det handlar om och då vill vi skapa ett rådrum här, som gör att man i lugn och ro får gå igenom alla kommunala bolag, säger Dan Ericsson.

Den dom som Dan Ericsson talar om gällde ett par skånska kommuner, som ville sköta sophanteringen själva och bildat ett konsortium. De ansåg att det fanns stöd i EG-rätten för att strunta i upphandling förutsatt att kommunerna skötte sin egen verksamhet i bolag som de hade full kontroll över.

Så har kommunerna resonerat och arbetat under lång tid. Men regeringsrätten slog fast att det inte räcker, det måste finnas en svensk lag som tillåter undantag från reglerna om upphandling.

Kommunerna reagerade direkt på domen och krävde en lagändring. Annars riskerade de att förlora pengar, om privata bolag skulle ta hem upphandlingar som slog ut kommunernas egna bolag.

Pär Cronhult är chefsjurist på Konkurrenskommissionen, som drivs av näringslivet och han är kritisk till regeringen nu går kommunerna till mötes.

– I det här fallet har man väl utsatts för ganska starka påtryckningar från kommunalpolitiskt aktiva, eller före detta aktiva, riksdagsmän och andra politiker som helt enkelt har velat skydda de här kommunala monopolen mot konkurrens.

Dan Eriksson bekräftar att kommunerna drivit frågan hårt, men anser att det är befogat att gå dem till mötes under en prövoperiod.

– Ja, det är inte helt okänt att alla partier har just sina kommunpartier, men jag tycker att vi verkligen kommit fram till en helhetssyn, där vi också tagit väldig hänsyn till vad näringslivet säger. Och det är därför som vi är oerhört skarpa och tydliga i att detta är en undantagslagstiftning på några få år, och man måste pröva varje bolag för sig.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".