Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rinkeby

Sex döda och flera skadade efter brand

Publicerat söndag 26 juli 2009 kl 07.05
1 av 4
Polis, brandkår och ambulans vid platsen för branden. Foto: Stig Almqvist/Scanpix.
2 av 4
Även ambulanshelikopter skickades till platsen. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
3 av 4
4 av 4

Hittills har sex personer omkommit efter lägenhetsbranden i Rinkeby i Stockholm. Flera av de döda är barn.

Vid halv sjutiden på morgonen kom beskedet att ytterligare en person har avlidit på sjukhus till följd av rökskador efter skador i samband med branden i Rinkeby. Totalt har nu sex personer dött efter branden.

Hur är tillståndet för de återstående skadade?

– Enligt de uppgifter som vi har fått så är det allvarligt, säger Henrik Billstam, som är vakthavande befäl på länskommunikationscentralen i Stockholms län.

Av de döda är minst tre barn. Poliser som arbetat med utredningen har gjort en preliminär bedömning att deras åldrar var cirka ett år, sex år och tio år, enligt Mikael Petterson på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Branden bröt ut vid tiotiden på lördagskvällen, i en etagelägenhet långt ner i ett sexvåningshus. Polisens uppfattning är just nu att flertalet av de döda var andra boende i huset som rusade ut ur sina lägenheter när röken steg i trapphuset. Ingen av de dödade och skadade i branden hittades inne i lägenheterna, enligt ett pressmeddelande från Räddningstjänsten.

– Det är risken när folk spontanutrymmer själva. Man ska stanna kvar i lägenheten och inte gå ut i allmänna utrymmen och trapphus, säger Henrik Billstam.

Personerna som Räddningstjänsten fick ut ur huset hade både rök- och brännskador. De fördes till flera olika sjukhus i Stockholm.

En av de som vårdades på sjukhus hade skador som under söndagsmorgonen inte betecknades som livshotande.

- Vi har pratat med henne och hon har förstås berättat vem hon är, sade Mikael Petterson på Stockholmspolisen till TT strax efter klockan fem på morgonen.

De andra skadade var, liksom de sex döda, tidigt på morgonen inte identifierade, enligt Petterson. Polisen arbetade då med att fastställa offrens identitet för att kunna underrätta anhöriga.

Uppemot femtio brandmän och poliser, flera ambulanser, och även ambulanshelikopter arbetade på olycksplatsen under hela natten.

En röklucka som inte gick att öppna från markplan försvårade släckningsarbetet, men när den efter en stund nåddes via höjdfordon gick släckningen förhållandevis snabbt, enligt Räddningstjänstens pressmeddelande.

Hur kunde branden då så snabbt skörda så många offer?

– Det är någonting som vi kommer att titta på i de utredningar som kommer att göras nu, säger Anders Fridborg, som är informationsansvarig för Storstockholms brandförsvar.

– Det blir en så kallad fördjupad olycksförloppsutredning till följd av en sådan här händelse och också en polisutredning kring det här.

Även om brandorsaken just nu är okänd finns hittills ingen misstanke om brott.

Hundratals oroliga och chockade rinkebybor samlades vid olycksplatsen, och många fick hjälp av präster, imamer och socialtjänst som kallades in under natten.

Flera boende i huset kunde inte återvända till sina hem utan har fått hjälp med tillfälligt boende på annat håll.

Enligt vissa vittnesuppgifter tog det tid innan räddningstjänsten var på plats vid branden.

– Larmet kom in 22.15, och vad jag kan se så är man på plats tio minuter efter det. Även om hjälpen kommer snabbt så kan det upplevas som att det tar lång tid, det är fullt naturligt, säger Anders Fridborg.

Agneta Furvik
agneta.furvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".