Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättsliga övergrepp i Xinjiang

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 05.01
1 av 2
Uiguriska kvinnor i Ürümqi. Foto: Elizabeth Dalziel/Scanpix.
2 av 2

Efter upploppen i Xinjiang i västra Kina tidigare i juli har kinesiska myndigheter gripit hundratals personer, främst uigurer. Bland annat har uppgifter kommit om att myndigheterna har hotat advokater och varnat dem för att åta sig några fall som har med upploppen att göra.

– Advokatsamfundet i Xinjiang i västra Kina har uppmanat advokater att inte åta sig några fall med anknytning till protesterna där tidigare i juli, säger Patrik Poon som arbetar för en människorättsorganisation i Hong Kong.

Efter upploppen har kinesiska myndigheter gripit hundratals uigurer och deras rättsliga situation är nu mycket osäker. I Peking kom till exempel myndigheterna med en varning och sa att varje advokat som åtar sig att försvara en person anklagad för upploppen utgör ett hot mot den nationella enigheten.

I förra veckan slog dessutom myndigheter till mot OCI , en organisation av advokater som frivilligt tog på sig människorättsrelaterade fall i Kina. Tillslaget har kritiserats hårt av bland andra Amnesty och Human Rights Watch.

Dai An arbetar på OCI och berättar vad som hände.

– Det var förra fredagen som omkring tjugo myndighetspersoner kom till vårt kontor och sa att vår organisation var olaglig. Därefter konfiskerade de våra datorer, information om våra olika rättsfall, kontorsutrustning och även möblerna, säger Dai An, som inte vill uppge sitt riktiga namn på grund av rädsla för repressalier från myndigheterna.

Och baserat på de rättsliga efterspel som följde på kravallerna i Tibet 2008 så ser läget bekymmersamt ut för de uigurer som har arresterats denna gång, enligt människorättsadvokaten Patrik Poon.

– Vad vi såg i Tibet var att de anklagade inte fick välja sin egen försvarare och även att de advokater från Peking som frivilligt erbjöd sig att agera försvarare varnades och sedan själva i vissa fall blev föremål för olika åtal. Och denna gång ser vi samma situation, säger Patrik Poon, och han tror inte att rättegångarna mot uigurerna i Xinjiang kommer att bli rättvisa.

Fakta: Xinjiang

Xinjiang är en glest befolkad, självstyrande region i nordvästra Kina. Området är nästan fyra gånger så stort som Sverige, en sjättedel av Kinas yta. 

Regionen har stora oljereserver och är Kinas främsta producent av naturgas.

Av regionens totalt cirka 20 miljoner invånare är omkring hälften uigurer, en huvudsakligen muslimsk folkgrupp som talar ett turkiskt språk.

Genom stark inflyttning på senare år har andelen han-kineser emellertid ökat kraftigt, från 6 procent av invånarna 1949 till närmare 40 procent i dag.

Huvudort är Ürümqi, med cirka 2,5 miljoner invånare. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".